KaféKostrena

Rašketa je najvažniji alat za drvene barke

“Moj nono me naučil da se rašketa vavek prema sebe, nikad ća od sebe.” – domaće besede donijele su nam u lipnju mnoge zanimljive odgovore.

Nagradna igra “Beseda”, koju uspješno provodimo u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Kostrena, i tijekom vrućeg lipnja zainteresirala je naše igrače. Odgonetavalo se značenje beseda: raštrkat serašketatpuntin rastrančirat.

Hvala svim našim igračima koji nam se javljaju i šalju objašnjenja čakavskih riječi, često obojena sjećanjima na neka prošla vremena.

Rastrančirat znači tranširati, izrezati, isjeći na manje dijelove (komade). Bake su nas najviše tome učile kada bi se kupili veći komadi mesa ili domaće kokice. I dan-danas sve pamtimo…

Barbara Medanić

Ovog je mjeseca naše kolo sreće odabralo Biljanu Baranašić i upravo će nju razveseliti poklon koji šalju Katedra Čakavskog sabora Kostrena i Centar kulture Kostrena.

Najmanje je točnih odgovora pristiglo na besedu puntin:

Puntin je kušin za bebu nosit. I ja bin da me u njemu neki nosi, samo san ga odavno prerasal.

Jerko

Drago sjećanje s nama je i ovog mjeseca podijelio Čedomir Sochor objašnjavajući rašketu:

Najvažneji alat dok smo imeli drvene barke je bila rašketa (za strugat staru pituru i napukli  lak) i limica za nabrusit rašketu kad zatupi. Moj nono Rajko me je naučil da se rašketa vavek prema sebe, nikad  ća od sebe.

Čedomir Sochor

Dragi igrači i čitatelji, već danas odigrajte novu tjednu besedu, a do sljedećeg susreta uživajte u toplim ljetnim danima (i noćima). Sada ćemo se raštrkat onako kako naš igrač Ariano Matejčić objašnjava: “Kuda koji, mili moji. Svatko na svoju stranu.”