KaféZanimljivosti

Rasparene čarape za podršku

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježava se 21. ožujka zbog trisomije (tri reprodukcije)  21. kromosoma.

Tople, vesele i dobrodušne osobe s Downovim sindromom trebaju podršku zajednice kako bi im se omogućio bolji i lakši život.

Šarene čarapice simbol su podrške

Danas stavite rasparene čarape kako biste dali svoj simboličan doprinos borbi za bolji društveni položaj osoba s Downovim sindromom. Inicijativa je dio kampanje „Puno čarapa“ ili #LotsOfSocks koju je pokrenula organizacija Down Syndrome International kako bi potaknula ljude da započnu razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.

Mnoge internetske stranice za podršku osobama s Downovim sindromom sugeriraju kako kromosomi izgledaju kao čarape, čime se rađa ideja o globalnoj #LotsOfSocks kampanji kao podrška osobama oboljelim od Downovog sindroma, koji imaju dodatni kromosom.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom pa se smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Downovim sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Ponosno pokažite danas svoje čarape i progovorite o problemima osoba s Dowovim sindromom. Što se više o tome govori u javnosti, prije će se promijeniti i percepcija. Naime, mogućnosti osoba s Downovim sindromom daleko su veće nego što se u prošlosti mislilo.

Osobe sa sindromom Down moguće je zaposliti na velikom broju radnih mjesta. Često se radi o službeničkim poslovima ili raznoj ispomoći, no osobe sa sindromom Down na radnom mjestu dobivaju osjećaj da su korisni i ponose se svojim postignućima. Na radno mjesto uvijek donose svoj entuzijazam, pouzdanost i predanost poslu.

Ovaj poremećaj je vrlo kompleksan te zahtijeva veliku podršku obitelji, a zatim je potrebno osamostaliti ih za samostalan život. Ipak, cijeli život potrebna im je tuđa njega i pomoć, zato je neophodan pomak od razmišljanja o tome što ne mogu učiniti ka onom što su njihove jake strane i kako ih kao zajednica možemo podržati i razvijati.