Kafé

Rasplesani petak

Ovih dana svakako posjetite koju od brojnih plesnih aktivnosti: povodom Svjetskog dana plesa organizirane su izložbe, simpozij i različite plesne prezentacije.

Trodnevni projekt „Radost plesa“ u organizaciji Sportskog plesnog društva Klara Jet Set, Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i Fakulteta zdravstvenih studija popularizira ples  kao preventivnu i lječilišnu aktivnost povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa.

Večeras Udruga Projekt+/-60 u caffe baru Nad urom organizira donacijsku plesnu večer čiji su prihodi namijenjeni ženama izbjeglim iz Ukrajine, a u subotu, 30. travnja, od 11 do 13 sati na Korzu, ispred zgrade Grada Rijeke, održat će se Revija plesnih škola tijekom koje će građani moći uživati u prezentacijama različitih vrsta plesova, a tko bude želio, moći će se i uključiti u program.

Izložba u Galeriji Principij u suradnji s Fotoklubom Rijeka prikazuje fotografije na temu plesa i pokreta kroz ideju vodilju „Zamisli fotografiju u ritmu muzike za ples“.  Autori fotografija su: Sandra Polić Živković, Sandra Končarević, Antonija Granić, Dorotea Zaharija, Dean Birtić, Istog Žorž i Tanja Frančišković.

U Vijećnici grada Rijeke danas se s početkom u 13:30 održava Simpozij o preventivnom i terapijskom značaju plesa, a izlagači su plesni pedagozi i znanstvenici koji će povezati zdravstveni i društveni značaj plesa.

Svjetsku poruku povodom Međunarodnog dana plesa napisala je Kang Sue-jin, plesačica i umjetnička ravnateljica Korejskog državnog baleta dok je hrvatsku poruku osmislio Plesni kolektiv Magija. Donosimo ih u cijelosti sa stranice Zagrebačkog plesnog centra:

MEĐUNARODNA PORUKA

Autorica poruke: Kang Sue-jin, Južna Koreja

Plesačica, umjetnička ravnateljica Korejskog državnog baleta

Katastrofa uzrokovana Covidom-19 zaustavila je slobodan život kakav smo poznavali, a život u jeku te tragedije potiče nas da promislimo o značenju „plesa“ i „plesača“. U davnoj prošlosti, ples se smatrao praiskonskim sredstvom izražavanja i komunikacije pokretom, a potom je postao oblik izvedbene umjetnosti koji dira u srce i nadahnjuje publiku. Ples je trenutačna umjetnost koju je teško ponoviti u izvornom obliku jednom kada je izveden, jer se stvara cijelim tijelom i dušom. Ples se sastoji od prolaznih trenutaka, osuđujući plesače na vječno kretanje. No Covid-19 je ograničio, pa čak i zaustavio umjetnost plesa u njegovom izvornom obliku.

Iako se situacija poboljšava, plesne izvedbe i dalje su pod brojnim restrikcijama. Zbog toga još brižnije čuvamo dragocjene uspomene na vremena kada su ples i plesači blistali poput dragulja, prenoseći nam ljudsku patnju i tjeskobu, volju i želju za životom, te osvjetljavajući svijet.

Slično tome, važno je podsjetiti se da je tijekom oporavka od Crne smrti u Europi, u pariškoj Operi 28. lipnja 1841. izveden balet Giselle, prikaz ljubavi koja pobjeđuje smrt, te da je primljen s golemim oduševljenjem. Otada se Giselle izvodi diljem Europe i svijeta te tješi i bodri ljudske duše ranjene pandemijom. Tako i ja to vidim, što se pokazuje i u samoj izvedbi Giselle, taj veličanstven duh balerine koja pokušava pobjeći od utega zemaljskog jada.

Usamljena i iznurena publika gladna je suosjećanja i utjehe plesača. Kao plesači, mi vjerujemo da lepet naših krila daje nadu srcima onih koji vole umjetnost plesa i hrabri ih da prevladaju ovu pandemiju.

Moje srce već je poskočilo.

Kang Sue-jin

prijevod s engleskog: Ivana Ostojčić

HRVATSKA PORUKA

Ples nudi prostor za različita iskustva, perspektive i različita tijela, a mi smo u tom prostoru pronašli mjesto koje volimo. Za nas plesati znači biti zaljubljen u život, stvarati ga kroz pokret do krajnjih granica njegove ljepote. Unositi u njega malo više daha, malo više poezije, malo više kreacije, probuditi nove osjećaje. Plesom razbijamo okove i prepreke, dolazimo u kontakt s energijom kojom svome tijelu dajemo nove početke i nova iskustva. Različitost nam omogućuje kretati se na nove načine i zato ne donosimo iste izbore, ne pronalazimo ista rješenja, već kroz različitost plesanja stvaramo nešto što može biti zanimljivije, intrigantnije, što provocira. Znamo da smo plesom dijelom nečega većeg od sebe i vjerujemo da plesna umjetnost ima moć stvoriti pozitivne promjene u društvu. Slavimo ples koji pomiče granice umjetničke forme i načine na koje se plesna umjetnost predstavlja na pozornici, ples koji otkriva nešto o ljudima koji plešu, ples koji otkriva ljudskost, daje vanjski oblik unutarnjem iskustvu. Najviše od svega, ples nam pruža priliku da naučimo koliko su pokreti važni. Postajemo svjesni koliko njima njegujemo osjetilnu svijest potrebnu za međusobno suosjećanje i koliko nam zajedničko kretanje u vremenu pomaže da postanemo bolji ljudi. U tom smislu, ples ostaje vitalna umjetnost.

Zato iskoristite šansu i plešite, plešite kada se osjećate otvorenim za promjene, plešite usred osobnih borbi, plešite kada se osjećate savršeno slobodnim jer ono što nas dijeli blijedi u usporedbi s onim što nas ujedinjuje!

Plesni kolektiv Magija