Zeleni kantunić

Riga – samonikla povrtnica božanstvenog okusa i mirisa

RIGA (erucasativamill.) – rokula, rikola, sve su to nazivi za povrtnu rigu koja u Kostreni raste samoniklo u vrtu ili na ravnici neposredno uz vrt.

U Kostreni se riga od davnina koristi za salatu, a posljednjih godina postala je vrlo traženo povrće i neizostavan dio raznih pizza i miješanih salata.

Riga je izrazito niskokalorična i istovremeno bogata mnogim nutrijentima i fitokemikalijama, a posebno obiluje vitaminom K, vitaminom A, vitaminom C te folatima i kalcijem pa je tako izvrstan izvor antioksidansa čime štiti naš imunosni sustav.

Rigu nalazimo po vrtovima već od proljeća pa sve do kasne jeseni, a preporuka je da se konzumira dva puta tjedno. Smatra se da se vitamini i minerali iz rige bolje apsorbiraju kada je lagano kuhana, a mi, u Kostreni, ju tradicionalno pomiješamo s kuhanim krumpirom tako da je učinak isti.

No, kao i sa svim namirnicama tako i sa ovom posebno ukusnom i mirisnom povrtnicom ne valja pretjerivati jer prekomjerna konzumacija može dovesti do nadutosti i grčeva u trbuhu, a posebno moraju biti na oprezu osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi zbog vitamina K, kojim riga obiluje, jer on ima veliku ulogu u zgrušavanju krvi.

Na našem portalu možete pronaći nekoliko recepata kojima je glavni sastojak riga, no većina Kostrenjana uživa u salati od rige s krumpirom, pa još ako su glavno jelo friganim inćuni, kud ćeš boljeg, ukusnijeg i zdravijeg ručka.