Kostrena

Riješene nedoumice na javnoj tribini o prikupljanju otpada

Velik broj naših mještana ispunio je dvoranu Narodne čitaonice: mještani su postavljali pitanja o cijeni odvoza komunalnog otpada, o mogućnostima odvajanja i prikupljanja na adresama koje nisu pristupačne, o iznosu kazne za pogrešno odvajanje ili neodvajanje.

U Narodnoj čitaonici u Kostreni održana je druga javna tribina o odvojenom prikupljanju otpada. Svrha održavanja javne tribine bila je dodatna edukacija i informiranje mještana o održivom i odgovornom gospodarenju otpadom.

Nakon održane prezentacije predstavnici Komunalnog društva Čistoća nastojali su pružiti odgovore na brojna pitanja mještana i otkloniti nejasnoće. Javnu tribinu moguće je pogledati na YouTube kanalu Naša Kostrena.

Nešto moramo, nešto možemo

Možda je od interesa javnosti obaveza da najmanje jednom u dva mjeseca svi moramo ubaciti svoj otpad u poluukopane spremnike ili pripremiti za odvoz zelene kante, odnosno miješani komunalni otpad. Ako to ne učinite, mogli biste dobiti kaznu. Međutim, ako znate da vas neće biti dva mjeseca na kostrenskoj adresi, možete kontaktirati Čistoću i prijaviti izbivanje.

Riješio se i misterij vezan uz kućne ljubimce: dragi vlasnici pasa, “nagazne mine”, kako ih je nazvao naš mještanin, odsad su problem koji morate nositi u svoje spremnike za miješani komunalni otpad. Dakle, u jednu ruku vodilica, u drugu vrećica s izmetom i tako do svoje kuće.

Predstavnici Čistoće odgovarali su na pitanja mještana

Kontaktiranje Čistoće zapravo je najjednostavnije rješenje za mnoge probleme: ako je osoba teže pokretna ili je okućnica okružena stubama i sličnim nepristupačnim terenom, koji otežava iznošenje individualnih spremnika, može se sa Čistoćom dogovoriti zamjena spremnika za ključeve poluukopanih velikih spremnik. A može i obrnuto, umjesto ključa možete dobiti svoje individualne kante ako za to postoji razlog.

Važniji kontakti u Čistoći
  • za program odvoza i rute kamiona: Alen Bašić, alen.basic@cistoca-ri.hr, 091 335 3407
  • za prelazak na poluukopane spremnike i naknadno preuzimanje individualnih spremnika: Josip Butorac, josip.butorac@cistoca-ri.hr, 051/353 426; Gordana Vidović, gordana.vidovic@cistoca-ri.hr
  • za poteškoće oko korištenja poluukopanih spremnika: Danijel Simčić, danijel.simcic@cistoca-ri.hr, 091 226 0053
  • za ažuriranje podataka i pitanja vezana uz račune:
    • privatni korisnici: komercijala.poslovni@cistoca-ri.hr, 051/353 403
    • poslovni korisnici: komercijala.stambeni@cistoca-ri.hr, 051/ 353 400

Korisnik je odgovoran za spremnike

Bura se jutros poigrala sa žutim spremnicima pa su se nakon pražnjenja mogli pronaći srušeni nasred ceste, ali kažu iz Čistoće da je to rijetka pojava i da u takvim slučajevima korisnik može kontaktirati Čistoću i prijaviti da neće predati spremnik na pražnjenje te dogovoriti naknadno pražnjenje.

Jednu je mještanku pritom zanimalo mogu li radnici Čistoće nakon pražnjenja kantu privezati kako ne bi odletjela nizbrdo, ali odgovor je niječan. Kažu predstavnici Čistoće da njihovi radnici ne mogu na to gubiti vrijeme jer imaju normu, program odvoza koji moraju izvršiti u zadanom vremenskom periodu. Na pitanje čija je odgovornost ako kanta prouzroči prometnu nezgodu, odgovor, zapravo, nismo dobili. Iz Čistoće su objasnili da su trenutno u pregovorima s osiguravajućim kućama, ali osiguranje kanti još uvijek nije riješeno. Ono što je zasad sigurno jest to da korisnici otkad preuzmu spremnike, odgovaraju za njih.

Čistoća ne prikuplja vrećice koje se nalaze pored spremnika i za to treba kontaktirati komunalnog redara Općine Kostrena

Kazne za pogrešno prikupljanje otpada neće se naplaćivati do travnja 2023. godine, a zatim će mještani biti upozoreni u slučaju da pogrešno razvrstavaju. Visina kazni iznosi od sto kuna do iznosa ukupnog godišnjeg fiksnog dijela, otprilike do sto eura najviše po pojedincu.

Lišće se može odložiti u miješani komunalni otpad ili dopremiti u reciklažno dvorište, a jestivo ulje treba se također dopremiti u reciklažno dvorište.

Nažalost, zasad ne postoji neka konkretna korist koju zajednica može očekivati kao rezultat odvajanja otpada. Primjerice, Krk nudi svojim mještanima preuzimanje vreća komposta, ali zasad takvo što nije u planu za naše mjesto. Iz Čistoće poručuju da je konkretna korist za mještane u tome što neće biti odlaganja otpada (a nije ga bilo ni dosad) pa se neće zagađivati tlo, zrak ni vode. Sama korist za zajednicu, prema riječima predstavnika Čistoće, jest u tome što ćemo plaćati daleko manje račune. Živi bili pa vidjeli!