KostrenaKultura

Robert Kurbaša i Krešimir Mišak dolaze u Kostrenu

Narodna čitaonica u Kostreni Svetoj Luciiji dovodi nam dva čuvena lica: petak oslobodite od drugih obaveza jer stižu omiljen glumac, redatelj i dramaturg Robert Kurbaša te čuveni novinar i voditelj emisije “Na rubu znanosti” Krešimir Mišak.

Nešto potpuno drugačije čeka nas ovoga petka u Narodnoj čitaonici. Spoj glumačkog i kazališnog umijeća te televizijskog iskustva glavni su sastojci predstave “Pizza s Krešom”. Redatelj, autor i dramaturg ove kazališne uspješnice jest glumac Robert Kurbaša, a u predstavi uz njega igraju mlada glumica Nika Levak te naš poznati novinar Krešimir Mišak.

Predstava će se održati u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji u petak, 24. ožujka 2023. godine u 19 sati. Ulaznicu po cijeni od 5 eura možete kupiti na blagajni sat vremena prije predstave.

Krešimir Mišak i Robert Kurbaša u petak su u Kostreni

Dva prepoznatljiva lica iz svijeta kazališta i medija zamijenila su uloge. Krešo igra čovjeka koji se oslanja na mentalne sposobnosti, dakle jednog logičara dok je  Kurbaša preuzeo ulogu čovjeka kojeg zanimaju teorije zavjere, urote i ezoterične stvari. Predstava “Pizza s Krešom” komedija je inspirirana kultnim američkim filmom “Moja večera s Andreom” s početka osamdesetih i ponire u tematiku smisla života i naših težnji u potrazi za univerzalnom srećom. Dvoje ljudi koji pripadaju intelektualnoj eliti našeg suvremenog društva svoje stavove o životu iznose na “obdukcijski stol intelekta” u jednoj kvartovskoj pizzeriji bezimenog velegrada.

Pa ipak možda nisu svjetonazorski stavovi to što traže, nego prava i na ispravan način postavljena pitanja o prirodi ljudskog bića i njegovom mjestu u univerzumu. U ovom kazališnom komadu s tri lika, pitanja će zasigurno biti puno i bost će upravo tamo gdje treba izazivajući kod gledatelja reakciju koja nam je u ovom 21. stoljeću geostrateških, političkih, ekonomskih, moralnih i etičkih, religioznih i duhovnih previranja potrebna kako bi se što bolje pripremili za ono što nam tek dolazi.

– Ovakvi sadržaji gdje se progovara, odnosno na sav glas promišlja ljudska egzistencija i pitanja koja nas tište u suvremenom svijetu, od teorija zavjere i urote do zlouporabe znanstvene misli i djela, kazališna umjetnost mora pronaći načine kako publici približiti različite stavove i postaviti adekvatna pitanja, sve kako bi pojedinac sam donio zaključak i dijagnozu vremena u kojem živi. – kaže Robert Kurbaša u čijim se izvedbama u Kostreni uvijek uživalo: posljednji je put nastupio uz Enesa Kiševića u predstavi “More”, a s nostalgijom se sjećamo i izvanrednog “Ispita savjesti”, monodrame koju je Kurbaša režirao prema djelu Tina Ujevića.