Kultura

Robert Kurbaša u monodrami “Ispit savjesti”

U utorak, 7. studenog, u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji možete pogledati jedinstvenu monodramu prema prozi Tina Ujevića “Ispit savjesti”. Predstava započinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Monodrama Ispit savjesti dio je autorskog projekta glumca Roberta Kurbaše, koji uz to što se pojavljuje na sceni, potpisuje scensku prilagodbu i režiju.

Kralježnica predstave je istoimeni esej Tina Ujevića oko kojega je Kurbaša vješto isprepleo druge Ujevićeve prozne tekstove pa se na sceni, u obraćanju samome sebi, ali istodobno i publici, dotiče svevremenih tema, tema bliskih i suvremenom čovjeku. Kurbaša postavlja pitanja, ona ista koja je postavljao i Ujević – o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, iluzijama i stvarnosti, tražeći odgovore na izazove vlastite savjesti. Ova je predstava borba sa samim sobom, dijalog s vlastitom savješću – ispit savjesti koji glumca, ali i gledatelja vodi do katarze. Jer teme kojih se dotiču Ujević i Kurbaša svevremenske su pa predstava tjera na razmišljanje, preispitivanje vlastitog bitka, smisla i pravih vrijednosti.

Program organizira Udruga Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji u suradnji s Narodnom knjižnicom Kostrena.