Kultura

Rođendan umjetnosti

Hrvatski radio uključuje se po sedamnaesti put u međunarodnu proslavu Rođendan umjetnosti koja se obilježava 17. siječnja.

Radijski urednici i producenti povezani u skupinu stručnjaka za ars acusticu pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) već 17 godina organiziraju zajedničko slavlje umjetnosti u projektu Art’s Birthday. 

Rođendan umjetnosti, odnosno Art’s Birthday, slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao “Vječne mreže” (La Fete permanente): svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojem se proslava odvija, organizira svoje slavlje uz obvezu umjetnika – sudionika da pridonesu svojim poklonom, koji će se moći mrežom podijeliti s drugima.

Potpuno je nevažno radi li se o susretu nekoliko prijatelja u privatnom studiju ili o koncertnoj večeri u muzeju, galeriji, na radijskoj postaji ili u koncertnoj dvorani. Jedini uvjet jest da svatko (svaka skupina sudionika) svoje darove Umjetnosti šalje, odnosno razmjenjuje s drugima.

Hrvatski radio priprema poseban rođendanski poklon

Hrvatski radio na svojem Trećem programu preuzima prijenos-proslavu 1000059. rođendana u sveukupnome trajanju od 20 sati do ponoći otvarajući jedinstveno medijsko putovanje diljem Europe: Bratislava, Stockholm, Lausanne, Freiburg, Bukurešt, Lisabon, Madrid, Berlin, Bern, Beč, Antwerp, Beograd, Varšava, Leipzig i Ljubljana te, dakako, Zagreb.

Rođendan umjetnosti možete pratiti u eteru Trećeg programa HRA od 20 sati do ponoći u ponedjeljak, 17. siječnja te putem platforme hrti dok će videostreaming koncerta iz Studija Bajsić biti dostupan na Facebook stranici Dramskog programa Hrvatskog radija. Nakon emitiranja prijenos možete naći u Slušaonici.

Hrvatski radio je u proteklih šesnaest godina europskoj publici predstavio brojne hrvatske suvremene umjetnike sklone eksperimentiranju zvukom. Ove godine mladi perkusionist, skladatelj i programer Alex Brajković u multiinstrumentalnom, elektroakustičnom performansu pod naslovom Lineworks Brajković istražuje ravnotežu između kompozicije i improvizacije, sintetiziranih i akustičnih zvukova, krutog i elastičnog glazbenog materijala, intenzivnih ritmova i ambijentalnih tekstura.

Ekskluzivno za Rođendan umjetnosti Alex Brajković premijerno će izvesti nova djela iz serijala Lineworks, a neke od skladbi koje će izvesti na koncertu u Studiju Bajsić na HRT-u dio su novog albuma koji će objaviti u proljeće.

Proslave Rođendana umjetnosti koje su predstavljale hrvatske umjetnike u EBU projektu bile su prije pandemijskih uvjeta organizirane u pomno biranim atraktivnim zagrebačkim koncertnim, klupskim ili muzejskim prostorima. Ove će se godine emitirati iz Studija Bajsić uz malobrojnu privilegiranu publiku, ali bit će omogućen radijski prijenos i videostreaming u organizaciji urednice projekta Adriane Kramarić (Odjel Drama) i Ive Lovrec Štefanović (Odjel Glazbeni sadržaji) koja je i komentatorica izravnog prijenosa.