KostrenaŠkola

SABA nagradila učenike edukativnim izletom

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije u četvrtak, 30. ožujka 2023. održan je nagradni jednodnevni izlet za učenike osnovnih škola čiji su literarni radovi najuspješniji na natječaju “Domovina se brani ljepotom”.

SABA PGŽ-a organizirala je nagradni natječaj za učenike osnovnih škola s ciljem poticanja literarnog stvaralaštva. U trima zadanim kategorijama: “Putujem mojom Hrvatskom”, “Pismo vojniku, čuvaru domovine” i “Tko tebe kamenom, ti njega kruhom (Nasilnik se ne rađa – nasilnik se postaje)” među najuspješnijim su se radovima našla i tri rada učenika Osnovne škole “Kostrena”: Lucije Balog iz 8. razreda, Roze Grudenić i Filipa Đorđevića iz 6. razreda. Zajedno sa svojim mentoricama, profesoricom povijesti Ksenijom Klovar Lukarić i profesoricama hrvatskog jezika Majom Jelušić Sučević i Inom Randić Đorđević, učenici su pozvani na nagradni edukativni izlet.

Nagrađeni učenici i mentorice iz OŠ Kostrena

Prosudbena komisija u čijem su sastavu bili profesori Neda Macan, Željka Vukelić i Darko Fanuko, nagradila je autore najboljih literarnih ostvaraja i njihove mentore edukativnim izletom u rodnu kuću Ivana Gorana Kovačića u Lukovdolu, na Matić poljanu i u Golubinjak. U Lukovdolu su učenici razgledali Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića, smješten u pjesnikovoj rodnoj kući i otvoren 2003. godine povodom 90. obljetnice pjesnikova rođenja i 60. obljetnice pjesnikove smrti. U amfiteatru nasuprot kuće, pored spomenika  koji je izradio Vojin Bakić, učenicima je predavanje o biografiji Ivana Gorana Kovačića održao dr. sc. Tvrtko Božić, a na njegov se književni rad i značaj osvrnula Neda Macan, prof.

O Ivanu Goranu Kovačiću govorili su Neda Macan, prof. i dr. sc. Tvrtko Božić

Unatoč gustoj magli na Matić poljani održan je sat Povijesti tijekom kojeg su učenici doznali nešto više o okolnostima u kojima je stradalo 26 partizana, ali i o pojavi fašizma i diktature te antifašizma kao suprotnosti fašističkoj ideologiji. Pročitana su svjedočanstva nekoliko partizana koje bijela smrt nije uspjela dohvatiti te kobne veljače 1944. godine.

Predsjednk UABA-e Kostrena Ljubomir Paškvan pridružio se satu Povijesti na Matić poljani

U Golubinjaku su članovi Prosudbene komisije uručili zahvalnice i knjige nagrađenim učenicima, školama i mentorima, a posebne su pohvale za svoje radove dobila tri učenika: Miran Božičević iz OŠ “Hreljin”, Filip Đorđević iz OŠ “Kostrena” i Klara Malnar iz OŠ “Tršće”, Čabar. Ti su učenici svoje radove pročitali i tako na najljepši način zaključili nagradni izlet.

Zdenka Vukelić, Darko Fanuko i Neda Macan uručuju zahvalnice i nagrade kostrenskim učenicama Rozi i Luciji

Radovi učenika Mirana, Filipa i Klare posebno su pohvaljeni