KostrenaKulturaRoditeljski kutak

Saja, saja…za Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21

Uz Dane Općine, tradicijska manifestacija Mikulna čiju je organizaciju od ove godine preuzeo Centar kulture Kostrena, prometnula se u središnje prosinačko događanje u Kostreni.

Od samog početka važan dio Mikulne jest „sajanje“, stari običaj pomoračke Kostrene vezan uz blagdan svetoga Nikole. Po uzoru na njegova dobra djela nekad su kostrenski pomorci, članovi Bratovštine sv. Nikole, išli po kućama i prikupljali pomoć i milodare za one pomorce koji više nisu mogli ploviti i obitelji koje su ostale bez svojih hranitelja.

Sajanje za pomoć djeci

Vremena su se promijenila, a tako i potrebe pa se i „sajanje“ prilagodilo duhu vremena. Kostrena će ove godine “sajati” za Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21, čija je članica i mala Kostrenka Ana Marot, polaznica Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“. Ana je vedra i vesela četverogodišnjakinja, a Udruga Rijeka 21 pomaže njoj i njezinoj obitelji u lakšem svladavanju životnih prepreka.

Udruga iz donacija sufinancira terapije za svoje članove, a kako bi to mogli i nadalje činiti, Centar kulture Kostrena poziva sve koji su u mogućnosti da sudjeluju u ovogodišnjem „sajanju“ koje će trajati cijelog prosinca za Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21 i doniraju sredstva uplatom na račun udruge IBAN: HR6924020061100435365, uz opis „sajanje – Mikulna“.

Foto: http://rijeka-21.hr/

Down sindrom najčešći je kromosomski poremećaj, koji se javlja kod 1 od 650 rođene djece. Pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Očituje se intelektualnim teškoćama različitog stupnja, mišićnom hipotonijom i nizom drugih različitih organskih poremećaja (srčane greške, bolesti štitnjače i drugo), koji se razlikuju od osobe do osobe. Bez obzira imaju li koje dodatno oboljenje ili ne, djeci i odraslima sa sindromom Down potrebna je posebna pažnja i briga tijekom cijelog života te provođenje različitih dodatnih mjera, poput fizikalne terapije, defektoloških i logopedskih tretmana, kako bi maksimalno razvili svoje potencijale i postigli što veću kvalitetu života.

Katedra Čakavskog sabora Kostrena uključila se u ovogodišnju akciju “sajanja” povoljnom prodajom svojih izdanja. Za uplatu od 100 kn na račun Katedre možete kupiti najnoviji Zbornik i još dvije knjige po svojem izboru (pogledati izdanja Katedre na službenoj stranici), ovisno o raspoloživosti. Kad uplatite 100 kn na račun IBAN:HR7424020061100127397, pošaljite mail s popisom željenih izdanja na adresu vesna.valencic@inet.hr ili SMS poruku na broj 091/7672924. Polovica uplaćenih iznosa namijenjena je za ”sajanje” i bit će proslijeđena Udruzi za sindrom Down – Rijeka 21.

Važnost terapije

Ono što pruža naš zdravstveni sustav daleko je manje od onog što je osobama sa sindromom Down potrebno da nadvladaju ograničenja koja ovaj genetski poremećaj postavlja pred njihov razvoj. Stručni terapeuti vrlo rado pomažu Udruzi svojim radom uz nisku naknadu, ali redovne terapije ipak predstavljaju značajan izdatak za obitelji. Udruga je već dugi niz godina glavni centar za organizaciju terapijskih tretmana za svojih 66 članova koji dolaze s područja cijele Primorsko-goranske županije pa tako i iz Kostrene. Stručnim i redovitim tretmanima značajno se pospješuje razvoj i omogućava lakša integracija u život zajednice osoba sa ovim sindromom, počevši od pohađanja škole i vrtića, a naposljetku sa stjecanjem ključnih radnih i životnih vještina čime postaju samostalni, vrijedni i zaista ravnopravni članovi naše zajednice.

Običaj sajanja potekao je od Udruge Bratovštine sv. Nikole, koja njeguje tradiciju i očuvanje povijesnih običaja pomoraca i mještana Kostrene. Cilj Bratovštine oduvijek je bio pomagati siromašnim obiteljima koje su ostale bez svojih hranitelja, poginulih ili nestalih na moru, te ostarjelim pomorcima koji više nisu odlazili ploviti. Novac se pribavljao iz članarina, donacija bogatijih mještana i  “sajanjem“. „Sajanje” je bio običaj obilaska po Kostreni, a sajali su uglavnom stariji mornari koji trenutno nisu bili na moru. Na blagdan sv. Nikole išli su od kuće do kuće i prikupljali novac, hranu, odjeću, te bi dobiveno dijelili onima kojima je to bilo najpotrebnije. Na fotografiji kapetan Čedomir Sochor i članovi Bratovštine prikazuju običaj sajanja.