Da se ne pozabiKostrena

“Sajanje” za Tina – zajednička akcija organizatora prosinačkih manifestacija

Općina Kostrena, Turistička zajednica općine Kostrena, Centar kulture Kostrena i 10. RIJEKA TATTOO EXPO i ove će godine zajedničkim snagama “sajati” i na najljepši način nastaviti njegovati lijepu tradiciju međusobnog pomaganja u zajednici.

Ove godine sredstva se prikupljaju za našeg malog Kostrenjana Tina Bešvira. Tin ima devet godina, a s dvije godine mu je dijagnosticirana cerebralna paraliza (Spastična tetrapareza). Ne hoda, teško se koristi rukama i neverbalan je. Da bi mu se olakšalo kretanje i svakodnevne aktivnosti, potrebna su mu različita invalidska pomagala čija je kupnja cilj ove zajedničke akcije.

Svi koji se žele uključiti, donacije mogu ubaciti u donacijske kutije na manifestaciji 10. RIJEKA TATTOO EXPO ili uplatiti na račun: HR7524020063102909077. Donacijske kutije bit će i na svim ostalim kostrenskim manifestacijama u prosincu.

U akciju prikupljanja sredstava uključila se Humanitarna Udruga “Riječko srce” i Kanal Ri koji će svoj 22. rođendan proslaviti humanitarnim koncertom čiji će prihod od ulaznica biti namijenjen kupnji potrebnih invalidskih pomagala za Tina.

Koncert će se održati 8. prosinca u HKD-u na Sušaku, a nastupe su do sada potvrdili Mia Negovetić, Joso Butorac, Mario Lipovšek Battifiaca i Mauro Staraj.

„Sajanje“ je stari običaj pomoračke Kostrene vezan uz blagdan svetog Nikole. Po uzoru na njegova dobra djela, nekad su kostrenski pomorci, članovi Bratovštine sv. Nikole, išli po kućama i prikupljali pomoć i milodare za one pomorce koji više nisu mogli ploviti i one obitelji koje su ostale bez svojih hranitelja. Način života i uvjeti rada pomoraca na sreću su se promijenili pa se i sajanje prilagodilo duhu vremena. U kojem će se obliku ono održati, to je najmanje važno jer cilj je ostao isti – pružiti pomoć onima kojima je potrebna!