KnjižnicaŠkola

Sat u Knjižnici – oduševljeni mali knjižničari iz 5. razreda

Učenici 5. razreda u sklopu Tjedna dobre dječje knjige i Noći knjige posjetili su Knjižnicu Kostrena i na trenutak postali pravi mali knjižničari.

– Kako je dobro kad umjesto u školi, nastavu imaš u Knjižnici Kostrena! – tako su razmišljali učenici 5. razreda dok su se okupljali ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji sa svojom profesoricom Hrvatskog jezika Inom Randić Đorđević. Dječjim smijehom okupali su terasu i mještane na prvoj jutarnjoj kavi, a zatim su doznali ponešto o samoj zgradi Čitaonice, spomen-lipi i spomen-ploči u čast himne na samom ulazu u Čitaonicu.

Iako je Knjižnica četvrtkom otvorena u poslijepodnevnoj smjeni, ravnateljica Dragana Vučinić rado je ugostila učenike otvorivši im vrata ujutro – ekskluzivno za male čitatelje povodom Tjedna dobre dječje knjige

Edukativnim druženjem u Knjižnici, učenici su doznali što su knjižnične zbirke i kako su smještene, a ravnateljica Vučinić razgovarala je s učenicima na temu „Sanjaju li roboti električne knjige?“ čime je obilježena tema Noći knjige.

Učenicima je posebno bio simpatičan kutak za igranje i posuđivanje edukativnih igračaka. Uz uzdah: – Zašto toga nije bilo kad smo mi bili mali? – učenici su razgledali zbirke, prisjetili se slikovnica i zatim postali knjižničari: profesorica i knjižničarka pripremile su im mnoštvo raznovrsnih knjiga koje je valjalo pronaći na policama, a ravnateljica Dragana pritom ih je poučila služenju knjižničnim katalogom. Najuspješnija dječja knjižničarka bila je Astrid iz 5. a razreda koja je u zadanom vremenu pronašla najveći broj knjiga, ali svi su učenici nagrađeni prigodnim straničnikom koji će ih podsjećati na sve što su naučili.

Uz poruku da su uvijek dobrodošli u Knjižnicu, ravnateljica Dragana Vučinić potakla je učenike, učitelje i roditelje da njeguju kulturu čitanja i razvijaju mlade čitatelje