SAVIJAČA/ ŠTRUDEL OD JABUKA
Na tržnici su se pojavile ovogodišnje jabuke ,a možda ih neki imaju i u vrtu, pa ima li što ukusnije od „štrudela od jabuk“?!
Tijesto
Na 0,5 kg mekog brašna uzeti 1 dcl vode, malo octa, 1 jaje, sol i žlica ulja
Priprema
Prosijati brašno na dasci, napraviti udubljenje u koje se uliju umućeni ostali sastojci i vilicom ili nožem umiješati. Zamijesiti tijesto tako da bude glatko i elastično. Pokriti ugrijanom posudom i ostaviti pola sata. Prekriti stol stolnjakom ispod kojeg treba staviti duboki tanjur da se lakše razvlači te pobrašniti stolnjak.
Podijeliti tijesto na nekoliko dijelova pa ponovo svaki premijesiti. Proći valjkom 1-2 puta, premazati uljem pa pažljivo razvlačiti na stolnjaku. Kada je dovoljno tanko, krajeve namotati preko prsta, premijesiti tako da se dobije još jedna kora. Ono razvučeno ostaviti nekoliko minuta, prosušiti, poškropiti ugrijanom masnoćom i filati po želji.
Nadjev
- 2 kg kiselkastih jabuka
- 2 žlice šećera (ovisno o kiselosti jabuka)
- 5 dag oraha (po želji)
- 5 dag mrvica
- Grožđice (po želji)
- cimet
- korica od limuna (po želji)
Jabuke oguliti, naribati, dodati sve ostale sastojke, staviti na 2/3 tijesta, saviti i peći.
Ispečeni štrudel (savijaču) pošećeriti.