KostrenaZeleni kantunić

Saznajte kako imati uspješan biovrt unatoč klimatskim (ne)prilikama

Predavanje “Uspješan biovrt unatoč klimatskim (ne)prilikama” će se održati u subotu 11. svibnja s početkom u 11 sati, u Narodnoj Čitaonici Kostrena Sv. Lucija, a ulaz se ne naplaćuje.

Sve češće smo svjedoci naglim i ekstremnim vremenskim neprilikama koje značajno utječu na naše živote, ali i na čitav ekosustav. Ne tako davno mnogi su se ponovno okrenuli prirodnom vrtlarenju, permakulturi, biovrtlarenju. No, klimatske promjene razlog su novih muka s uzgojem vlastite hrane. Tople zime mogu uzrokovati ranije cvjetanje biljaka, premalo ili previše kiše može naštetiti rastu i zdravlju biljaka, dok ekstremni vremenski događaji, poput oluja i dugotrajnih suša, mogu uzrokovati značajnu štetu biljkama i tlu. Osim toga, klimatske promjene utječu i na oprašivače pa se i njihova aktivnost mijenja što značajno utječe na biljke, a posljedično tome i na proizvodnju hrane.

Sudionicima će predavanje pomoći da svoj vrt održe zdravim i živim, čak i u uvjetima klimatskih promjena. Iskusna vrtlarica Silvija Kolar Fodor, iz udruge Biovrt – u skladu s prirodom, dati će im odgovore i praktične savjete kako se nositi s klimatskim promjenama i održati prirodan uzgoj hrane.

Nakon predavanja okupljeni će moći sudjelovati u razmjeni sjemena te obići urbane vrtove udruge Ekoregija Kostrena.

Predavanje financira Općina Kostrena putem program i projekata za zadovoljenje javnih potreba na području održivog razvoja u Općini Kostrena u 2024. godini.