KostrenaSport

Sigurna budućnost nogometa u Kostreni

Karlo Đivoje, stručni voditelj škole nogometa NK „Pomorac 1921“ govori o novom ustroju kluba te planovima za sezonu 2020./21.

Prije svega želio bih se zahvaliti klubu na prilici, šansi za rad i podršci za provedbu plana i programa u sezoni 2020./21. Mislim da je bilo nužno napraviti sportsku reorganizaciju unutar kluba. Ulaskom seniora u 4. HNL struktura operativnog i stručnog rada omladinskog i seniorskog pogona morala se odvojiti, ali u konačnici sinergije stručnog rada morale bi biti prepoznate i povezane u cjelinu kluba.

Noviteti u školi nogometa

Novitet je sustav rada. Moja želja i vizija jest stvoriti individualizirani sustav rada u školi nogometa Pomorca 1921. Priznajem samo standard dugoročnog planiranja i razmišljanja. Najvažniji u tim složenim upravljačkim akcijama bit će struktura stručnog, logističkog i operativnog kadra jer bez njih i njihova doprinosa, entuzijazma, znanja, predanosti i podrške, sustav se neće moći provesti.

Promjene i novosti u stručnom i logističkom kadru

Ima promjena i nadopuna u stručnom, a ima i u logističkom i operativnom kadru. Educirani i stručni tim trenera su kolege Vladimir Jerić, Saša Jugović, Vanja Paškvan, Antonio Žeželj, Marin Stipanić, Ivan Brnelić, Martin Dorčić, Luka Čanković, Dario Nedić i trener vratara Krunoslav Zmajla, a još su dogovorena načela suradnje s kondicijskom trenericom Ninom Hajdin. Svi su oni predani entuzijasti, radnici, nogometni zaljubljenici i stručnjaci u školi nogometa i seniorskom pogonu NK Pomorca 1921. Zoran Suzanić u funkciji tajnika alfa je i omega našega kluba. Njegove vizije rada i organizacijske sposobnosti na razini su nemogućega, a svima je dostupan je od 0 do 24 sata. Bez timskog rada nemoguće je iskočiti u podizanju kvalitete, a za kvalitetne ljude i stručnjake uvijek ima mjesta.

Naravno, ne smijemo zaboraviti i trenere koji su nas napustili, a koji su postavili visoke kriterije u radu škole nogometa i to redom Bojan Šestan, Dominik Mohorović, Danijel Gržinčić i Edi Burić. Veliko pojačanje dobili smo povratkom Maura Uljanića u klub. Iznimno sam zadovoljan što je ostala mogućnost i prostor da dovedemo ili bolje rečeno da vratimo čovjeka i radnika kao što je Mauro Uljanić. Mauro će svojim sposobnostima, kvalitetama i predanošću sigurno obogatiti rad i smjer kluba. Njegova funkcija bit će u logističkom, organizacijskom i operativnom djelovanju, točnije, bit će tehnički voditelj škole nogometa i raditi na poslovima brendiranja kluba i marketinga. Mauro je možda otišao iz Pomorca 1921, ali Pomorac 1921 nikada nije iz njega i jedino logično i ispravno je bilo takvog čovjeka vratiti u klub na obostrano zadovoljstvo.

Smisao rada i škole nogometa

Planovi i programi u svakom klubu složene su upravljačke akcije, ali ujedno i podložne individualizaciji i nadogradnji. Svake godine nadopunjujemo i obogaćujemo naše planove i programe rada. Glavna vizija i smisao našeg kluba jest kvalitetan rad u školi nogometa, ističem da želimo biti, pored HNK Rijeka, nositelji kvalitete rada i stručnosti u županiji. Želimo kroz kvalitetan rad odnosno kroz odgojno-obrazovni proces stvarati kompetitivne igrače za naš seniorski uzrast, utjecati na sve oblike odgoja kako bismo osim nogometnih kvaliteta i vještina, stvorili ispravne vrijednosti za bolje društvo, sretnije i zdravije ljude.

Igrači su najveće bogatstvo

Naši polaznici i igrači naš su najvažniji i najvrjedniji dio kluba: njegovo bogatstvo. U klubu trenutno imamo preko 250 igrača, od najmlađih polaznika „otvorene škole“ do najiskusnijih igrača veterana, a igrači su prema uzrastu raspodijeljeni u 12 kategorija. Cilj je svakoj generaciji omogućiti jednake uvjete, mogućnosti i šanse za kvalitetan rad i napredak u svom uzrastu kao preslika rada u svim ozbiljnim školama nogometa odnosno klubovima. Prošle godine su zahtjevi, mogućnosti i stručna procjena bili takvi da se uz postojeće kategorije pionira naprave još dvije dodatne kategorije pionira  i to mlađih i starijih, tj. da se ulaznim godištima pruži primjeren rad i natjecanje kako ih ne bi dominantno, starije godište potisnulo u radu i na neki način oduzelo im mogućnost napredovanja u radu. Analizom napretka pojedinaca i zadovoljstva igrača vidimo da nismo pogriješili.

Važnost trenera i pomnog planiranja

Važno je istaknuti kako optimalan broj trenera u radu kluba najviše ovisi o zahtjevima pojedinih kategorija i brojnom stanju igrača u pojedinim kategorijama; te je glavni temelj kvalitetnog ostvarivanja planova i programa. Smatram da što su djeca mlađa, treba biti i manji omjer djece u odnosu na trenera, a sve u svrhu kako ne bi padala kvaliteta rada u treningu jer, na primjer, da imamo 15 polaznika ili igrača sigurno bi nam jedan trener bio dovoljan. Ove godine obogatili smo školu nogometa i dogovorili suradnju s kondicijskom trenericom za cijelu školu nogometa gdje smo još više oplemenili vrijednosti našega rada, a još razmišljamo o uvođenju individualnog rada kao oblika najkvalitetnijeg rada pa razmišljamo i o uvođenju sportskog psihologa koji bi mlade igrače usmjeravao i pratio u ponašanju na i izvan zelenog travnjaka. Ideja nam ne nedostaje. Uz terenski rad važna je kvalitetna i adekvatna logistika te podrška uprave i nisam pristalica toga da se kvaliteta rada i standardi spuštaju i traže kompromisi, već da se kvaliteta podiže na svim razinama i to je jedino ispravno za našu djecu.

Danas naši igrači koriste travnato igralište i to sve kategorije, svlačionice su u glavnoj zgradi kluba za sve kategorije, opremu svake godine nadopunjujemo novim loptama, dresovima, rekvizitima…, igrači nam sudjeluju na velikom broju turnira gdje klub snosi trošak kotizacija za sve ekipe, omogućujemo im kvalitetno natjecanje i putovanja u organizaciji kluba, brojne dodatne mogućnosti da se rođendani slave u svom klubu, da se organiziraju zabavne igre i slično, ali ono najkvalitetnije što pružamo jest stručan rad i briga za svako dijete!

Dobra organizacija i kvalitetan rad prepoznati su i vrednovani

Osim iz Kostrene dolaze nam igrači iz Crnog Luga, Delnica, Krka, Cresa, Viškova, Zameta, Marinića, Škrljeva, Bakra, Drenove… Roditelji nam ukazuju povjerenje jer su im djeca sretna i napreduju, treniraju kvalitetno s licenciranim trenerima, osjećaju se važno zato što nam i jesu važni, a mi ćemo se i dalje truditi da dobiju najvišu razinu obuke i treninga u Pomorcu 1921. Nismo sakupljači članarina, igrači i roditelji to prepoznaju, a ciljevi su nam dugoročni. Organizacija turnira „Egon Polić“, organizacija kampa te turnira za mlađe uzraste u planovima su za naredni period.  Želimo da sve bude na visokoj razini organizacije i kvalitete, ne pristajemo na prosjek i kompromis u stilu samo da se nešto napravisamo da se nešto događa, to nas ne interesira.

Pomoćno igralište

Jedan od najvažnijih prioriteta za poboljšanje uvjeta rada u klubu sigurno je pomoćno igralište. Volumen treninga i utakmica u natjecateljskom periodu prevelik je za samo jedno igralište. U jednom tjednu obradi se 36 trenažnih jedinica od ponedjeljka do petka i to sve ekipe, plus šest specijaliziranih treninga vratara. U natjecateljskom periodu vikendom se odigra 11 utakmica u gostima i doma. Koristimo umjetnu travu pored pomoćnog igrališta i malonogometne terene kod dvorane, ali najsretniji bismo bili s adekvatno uređenim pomoćnim igralištem. Kad bi se razmišljalo dugoročno, mislim da to ne bi trebao biti problem.

 

Velika podrška dugoj tradiciji nogometa

Naravno, prvo treba zahvaliti Općini Kostrena, KD Kostrena, našim sponzorima i roditeljima bez čije financijske i druge pomoći klub ne bi mogao opstati. Posebno zahvaljujemo upravi koja na volonterskoj bazi daje svoj veliki doprinos u radu te trenerima koji, uz simbolične naknade, svoj rad obavljaju predano i profesionalno.  Puno je planova i izazova pred nama u narednoj sezoni u kojoj se slavi 100 godišnjica organiziranog nogometa u Kostreni, preko Jadrana, Pomorca i ovog novog Pomorca 1921 koji baštini sve ono najbolje od naših prethodnika.

Ponosimo se promocijom seniora u 4. HNL, koji su iznenadili svojim rezultatima na početku sezone gdje su trenutno na 1. mjestu, a veliki dio prvotimaca iznjedren je iz Škole nogometa Pomorca 1921. što je sigurno potvrda mojih riječi.

Pozivamo mještane i navijače da u Žuknicu dođu pogledati našu djecu, ali nadasve želimo zadržati postojeću kvalitetu rada i stručnosti u školi nogometa. Bit će teško s umanjenim sredstvima, ali potrudit ćemo se, dati sve od sebe i nadam se da ćemo uspjeti. Radit ćemo, pokušavati, analizirati, griješiti, ispravljati, rasti, padati, dizati se, ali Kostrena će se ponositi s nama, u to sam siguran!