Kafé

Silvestrovo – završni kunski račun

Posljednji dan u prosincu, Silvestrovo ili Stara godina, noć je uoči Nove godine koja se može pohvaliti raskošnim provodom i proslavama. Za svima poznati naziv Silvestarske noći zaslužan je papa Silvestar 1., čiji se spomendan upravo obilježava na dan dočeka.

Došli smo do kraja 2022. godine, vjerojatno većini zanimljive, zahtjevne i pune neke tjeskobe: poskupljenja, neizvjesnost i dolazak eura promjene su koje nas čekaju iza ugla nove godine. A ona je još sva raskošna i sjajna, blista poput neotpakiranog poklona. Kad jednom strgnemo omot, znamo što možemo očekivati; poanta je ionako u večerašnjem slavlju: zaboravljamo sve loše i naše su misli upravljene prema budućnosti.

Nekad bilo, sad se spominjalo

Silvestar 1. bio je papa od 314. do 335. godine, u vrijeme kad je vladao Konstantin Veliki, kojeg je prema legendi Silvestar 1. izliječio od gube. Zahvaljujući tom činu, Crkva je proglasila Silvestra zaštitnikom gubavaca, a umro je 31. prosinca 335. godine. Kod slavenskih naroda novogodišnji su običaji mješavina stranih utjecaja s ostatcima vjerovanja u novorođeno sunce – mlado ljeto. U hrvatskoj folklornoj tradiciji na taj su se dan ponavljali badnjačko-božićni rituali i magijske radnje koje su trebale osigurati dobar urod i plodnost u idućoj godini.

U nekim krajevima u Istri, Primorju i Dalmaciji održavaju se i ophodi mladića s pjevanim čestitkama, koledama: koledari uz izvedbu osobitih pjesama ili izvođenje kratkih prizora požele sreću pojedinomu domu te rodnost usjeva i priploda, a zauzvrat ih ukućani daruju.

Danas se Nova godina dočekuje na posebno pripremljenim plesnim zabavama (uz otkucavanje ponoći) u zatvorenim ili na otvorenim gradskim prostorima te na kućnim domjencima. Mnogi ipak najradije ostaju u svojim domovima, poneki uz novogodišnji televizijski program, poneki odbrojavajući uz vatromet. Iako riječki vatromet neće biti kao prijašnjih godina, zasigurno će biti šarenih novogodišnjih raketa i na našem svodu, a ljubimci će lakše prebroditi  ovu najluđu noć u godini.  Drugu godinu zaredom Me Gusta Beach Food & Bar-u u Kostreni organizira Veliki doček u podne na koji su dobrodošli i veliki i mali – pa komu se ne da navečer, eto prilike da simbolično dočeka Novu godinu.

Završni račun

Jeste li i vi od onih koji već danima pronalaze kovanice kuna i lipa po neobičnim pretincima, zametnutim fijokama, kutijicama i kasicama? Ako jeste, onda zasigurno imate spremna najmanje dva takuina za sitno: jedan za kune, drugi za eure. Mi malo stariji već smo svašta preračunavali: i hrvatski dinar i jugoslavenski dinar, i pare i lire i marke i one bosanske marke… Nisu nas u prijašnjim mijenama toliko tetošili: nisu starijima davali nekakve kalkulatore za preračunavanje, a ako komu i trebaju dati, to nisu umirovljenici: mogli su im radije dati veće mirovine kako bi imali što preračunavati.

Simpatične su i ove vrećice od 100 kuna u eurima: ukupno je samo šest kovanica od 1 i 2 eura, a ostalo centi. Novac je novac, kažu, a opet prodavačice ovih dana kolutaju očima kad im istresemo mjesečnu zalihu žutih – možda će kovanice od 1 i 2 centa ipak vrijediti više?

Kako bilo da bilo, večeras dočekajte Novu godinu s osmijehom i nadom: u društvu svojih najmilijih, uz skroman ili raskošan blagdanski stol, uz pjesmu ili vatromet – ionako sve što vrijedi satkano je od sitnica koje život znače: ljubavi, sreće, zdravlja, radosti, vjere, nade.