KostrenaKultura

Simpatične duše u Kostrenu donijele dašak dalekog Japana

U sklopu programa Kostrensko leto, u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, održana je projekcija japanskog dokumentarnog filma “Simpatične duše”.

Film prikazuje priču o Hokiichiju Hanawi, slijepom japanskom učenjaku koji je tijekom svojih brojnih putovanja Japanom memorirao mnoge japanske mitove i legende. Hanawa je potaknuo ljude da ove priče uklešu u drvene ploče kako bi se tiskale i sačuvale za buduće generacije. Sakupio je i objavio golemu zbirku od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti. Zahvaljujući njegovoj predanosti očuvanju ove dragocjene baštine, priče drevnog Japana nisu zaboravljene i postale su jedan od stupova japanske kulture.

Centar kulture Kostrena ugostio je japansku filmsku ekipu dokumentarnog filma “Simpatične duše”, koja će o svom gostovanju u Hrvatskoj snimiti kratki film. Ovaj film će promovirati svaku hrvatsku festivalsku destinaciju na budućim projekcijama diljem svijeta, kao i na popularnim digitalnim platformama.

Projekciju je popratila revija modela japanske modne dizajnerice Ikuyo Umezawe. Ona kombinira tradicionalnu odjeću s japanskim kimono materijalima, stvarajući visoko cijenjene, elegantne i originalne kreacije.