KaféKultura

Sjajna filmska večer u Narodnoj čitaonici

U sklopu KUK-a u Narodnoj čitaonici u Kostreni održala se sinoć filmska večer s dva izvrsna filma.

Znamo da dom i kuća nisu sinonimi, a ako je homeless beskućnik, kako bismo na hrvatski jezik preveli riječ houseless? “Zemlja nomada” otvara promišljanja o vrijednostima i životnim pitanjima.

Nije s drugog planeta, ali je poseban

Moj brat lovi dinosaure” film je redatelja Stefana Cipianija u kojem se iz pozicije tinejdžera prikazuje odrastanje u brojnoj talijanskoj obitelji čiji je najmlađi član dječak sa sindromom Down. U trenutku kad Jack upisuje srednju školu i zaljubljuje se te pokušava pronaći svoje mjesto u novoj okolini, sitne se laži gomilaju u klupko koje će se rasplesti na talijanski način: burno, glasno, toplo i osjećajno.

Moj brat lovi dionosaure – preuzeto s: https://www.rai.it/

“Ovo je jedan od onih filmova nakon kojih, kad ih pogledate, izađete iz kina kao bolja osoba.”, rekla je glumica Rossy de Palma, poznata po svojim ulogama u filmovima Pedra Almodóvara, a koja u filmu utjelovljuje ekscentričnu tetku. Film je ove godine osvojio nagradu Europske filmske akademije: mladenačku Young Audience Award, osvojivši najviše glasova od glasača u dobi između 12 i 14 godina.

Vidimo se na cesti

Trostruki dobitnik nagrade Oscar, film “Zemlja nomada” redateljice Chloé​ Zhao kostrenskoj je filmskoj publici donio životnu priču, priču o modernim nomadima – ljudima koji žive u svojim putujućim kućama, rade sezonske poslove i putuju međusobno se družeći i podržavajući.

Osim Oscarom nagrađene Frances McDormand i Davida Strathairna, u filmu ne glume profesionalni glumci, a većina nomada predstavlja upravo sebe i svoje životne puteve. Najčešće načeti teškim iskustvima, bolešću, financijskim slomom; nomadi su bunt protiv kapitalističke vizije sretnog života, onog naizgled normalnog i željenog, a zapravo prozirnog i krhkog – onog u kojem se zdravstveni sustavi maćehinski odnose prema osobama starije životne dobi i u kojem je moguće da mjestašce jednostavno iščezne i izgubi čak i svoj poštanski broj. Ljudi koje je sustav progutao i ispljunuo pa i zaboravio, ujedinjeni su u stvaranju slobode izbora i jednostavnih vrijednosti: iskrenost, pomaganje, prijateljstvo, razgovor i, naravno, neprestano kretanje.

Kino u Kostreni – izvrsni filmovi u Narodnoj čitaonici

Što je to što život čini lijepim, jesu li to sjećanja ili vrijednosti obitelji; je li to sloboda ili povratak ljepotama prirode; je li to cesta koja je pred nama, samo na nju treba kročiti?

Filmski program Kino u Kostreni osigurali su Centar kulture Kostrena i Motovun Film Festival, a tijekom ljeta očekuje nas još izvrsnih projekcija.