KostrenaSport

Sjajni Maro Miknić u Litvi doplivao do europskog srebra

Maro Miknić po treći je put oborio državni rekord i s isplivanih 52,49 sekundi postao juniorski doprvak Europe

Kostrenjan Maro Miknić, član Plivačkog kluba Nevera iz Rijeke, nastupio je na Europskom juniorskom prvenstvu u plivanju, koje se od 2. do 7. srpnja održalo u glavnom gradu Litve- Vilniusu. Isplivanim rezultatima tijekom sezone Maro je stekao pravo nastupa u tri discipline – 100 delfin, 50 slobodno i 50 delfin, a u sve tri discipline plasirao se u finale.

U disciplini 100 delfin u kvalifikacijama je otplivao 52,85 sekundi, čime je oborio svoj godinu dana star državni rekord te se s najboljim isplivanim vremenom kvalificirao u polufinale. U polufinalu iste discipline, koja je ujedno i Marova glavna disciplina, dodatno je popravio vrijeme te je s isplivanih 52,64 sekundi izborio finale.

U finalu sljedećeg dana, po treći je put oborio državni rekord i s isplivanih 52,49 sekundi postao juniorski doprvak Europe. Samo 20 minuta nakon otplivanog finala discipline 100 delfin, nastupio je u finalu discipline 50 slobodno te osvojio 8. mjesto.

Petog dana prvenstva, Maro je plivao jutarnje kvalifikacije i popodnevno polufinale discipline 50 delfin te se s četvrtim isplivanim vremenom kvalificirao u finale. Polufinale je otplivao za 23,84 sekundi te za 6 stotinki oborio još jedan juniorski državni rekord, koji je od 2011. godine bio u vlasništvu Mihaela Vukića. U finalu discipline 50 metara delfin, zauzeo je 6. mjesto.

Zadnjeg dana prvenstva Miknić je bio u sastavu reprezentacije 4 x 100 mješovito (Čarapović, Radoš, Miknić, Nenadić) s kojom je, nakon jutarnjih kvalifikacija, izborio svoje četvrto finale na ovom prvenstvu.

Reprezentacija Hrvatske zauzela je izvrsno 4. mjesto što je ujedno i najbrže isplivano vrijeme Hrvatske juniorske reprezentacije u  disciplini 4 x 100 mješovito.

Maro je izjavio da je jako ponosan i zadovoljan svojim nastupom i ostvarenim rezultatima. Naglasio je kako su pripreme za ovo prvenstvo trajale 6 mjeseci i kako ga je njegov trener Andrej Belaić odlično pripremio za najvažnije natjecanje sezone. Dodaje kako je rezultat potvrda izvrsnog rada njegovog trenera tuz pravilno i ciljano tempiranje forme, na čemu mu je jako zahvalan.

Vrijedi istaknuti da je po ocjeni trenera i po isplivanim rezultatima, ovo bilo jedno od najjačih Europskih juniorskih prvenstava u zadnjih nekoliko godina. Upravo zbog toga veseli činjenica da je Hrvatska juniorska reprezentacija na ovom natjecanju osvojila ukupno četiri odličja.

Osim Marova srebra u disciplini 100 delfin, Jana Pavalić osvojila je zlato u 50 delfin i srebro u 50 slobodno, a Vlaho Nenadić još jedno srebro u disciplini 100 slobodno.