KostrenaOpćina - prijatelj djeceŠkola

Školarci u posjetu načelniku i djelatnicima Općine Kostrena

Predstavnici nekoliko viših razreda OŠ Kostrena posjetili su zgradu Općinske uprave i proveli jutro s djelatnicima i Načelnikom.

Načelnik Vranić i djelatnici Općinske uprave jutros su imali posebne goste – učenike petih, šestih i osmih razreda Osnovne škole Kostrena. Cilj posjeta bio je učenicima približiti rad Općinske uprave i pojasniti im što tko radi. i kako izgleda jedan radni dan u Općini.

Saznali su primjerice da najveći obim posla i najveći broj zaposlenika ima Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša. Viša stručna suradnica za održavanje komunalne infrastrukture Anita Gregov predstavila im je opseg djelovanja Odjela, a pohvalna je bila zainteresiranost učenika za ovu temu o kojoj su postavili niz zanimljivih pitanja.

 

Djeca su imala priliku obići sve općinske urede, a potom su posjetili i Urede načelnika gdje im je načelnik Vranić ukratko ispričao o svojoj ulozi i zadatcima kao i važnoj ulozi Općinskog vijeća.

Zanimljivo je da djeca nisu znala da je Općinska uprava smještena u zgradi nekadašnje kostrenske osnovne škole, koja je služila nizu generacija sve do 2000. godine kada je otvorena škola koju oni pohađaju.

U prostoru Vijećnice, učenicima osmih razreda prezentirane su pogodnosti koje mogu ostvariti kada krenu u srednju školu. Viša stručna suradnica za socijalnu i zdravstvenu skrb, Katarina Zelić prezentirala  im je mogućnosti stipendiranja, sufinanciranja mjesečnih autobusnih karata te ih informirala kako će slijedeće godine kada budu srednjoškolci od Općine Kostrena dobiti bon za udžbenike i školske potrepštine.

Pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo, Mirjana Banić učenicima je pripremila zanimljiv zadatak s temom proračuna. Naime, nakon kratke dobno prilagođene prezentacije o proračunu i donošenju odluka u pogledu trošenja novca, pročelnica Banić djeci je zadala zadatak da sami osmisle proračun za svoju školu. Svaka grupa prezentirala je potom načelniku i pročelnici svoj proračun.

Po završetku druženja, načelnik Vranić izrazio je zadovoljstvo posjetom djece i istaknuo koliko je važno djeci približiti rad općinskog načelnika i Općinske uprave.