Šparoga – samonikla jestiva biljka visokih nutritivnih vrijednosti

Šparoga – (Asparagusacutifolius) divlja, samonikla. Proljeće nam donosi šparoge, a one se u Kostreni mogu naći već od veljače pa sve do svibnja.
Neki ljudi u svojim vrtovima uzgajaju šparoge, no za razliku od uzgojenih šparoga, one naše divlje su tanje, intenzivnijeg okusa ali puno zdravije. Nalazimo ih posvuda, u kršu, šumarcima, ravnicama, a poneko stanište se nađe i u neposrednoj blizini samog vrta. Odgovaraju im opožarena mjesta, ali isto tako i okrčena, no valja jako voditi računa kako ih beremo, jer ako ih iščupamo na tom mjestu više nećemo imati berbe. Šparoge vole umjerenu toplinu i vlagu, pa ih stoga najviše ima nakon kiše.
Šparoge su vrlo zdrave te odlično popravljaju „krvnu sliku“ nakon zimske prehrane. Naime, medicinski je dokazano da šparoga pročišćava krv i ima diuretična svojstva. Šparoge sadrže jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa pronađen u organizmu, a i dobra su „hrana za mozak“.
Šparoge se moraju vrlo kratko pirjati ili kuhati na pari ( nikako duže od 5 minuta) da bi se mogle konzumirati. Sljubljuju se dobro s mesnim i ribljim jelima, omlet sa šparogama je prava poslastica, a krem juhe i obročne salate su izvrstan izbor za proljetnu prehranu. Neki od recepata dostupni su na ovom portalu.