Da se ne pozabiKaféKultura

Špažićari proslavili 20 godina

Vladavina Špažićara ove je godine protekla u znaku rođendanskog slavlja uz jednu od najljepših maski Riječkog karnevala.

20. rođendan Špažićari su obilježili najljepšom maskom na karnevalu

Od 11. siječnja do 26. veljače Špažićari su vladali Kostrenom pa se tancalo i zabavljalo u Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Luciji  do sitnih jutarnjih sati. Vrhunac maškaranog ludila zasigurno je nastup na Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci gdje su Špažićari obilježili 20 godina postojanja udruge maskom „Špažićarski vremeplov“.

– Maškarani tanci su svih vikenda bili jako dobro popunjeni, odlična atmosfera i domaćinski ugođaj s puno maškara. Kostrena je stasala u vrlo bitnu, nezaobilaznu i jaku maškaranu destinaciju, baš kao što je to i nekada bila. Ovim putem u ime udruge zahvaljujem svim maškaronima koji su pohodili barem jedan vikend maškaranih tanci, nadam se da se vidimo već dogodine. – s osmijehom zaključuje predsjednik Špažićara Dario Modrić.

Tradicija maškara u Kostreni

O bogatoj tradiciji maškara u Kostreni govori i činjenica da su na našim maškaranim zabavama tijekom godina nastupali poznati estradni pjevači poput Olivera Dragojevića, Maje Blagdan, Miše Kovača, Đanija Maršana, Mile Hrnića ili Radojke Šverko. 70-ih godina 20. st. maškarane zabave u Kostreni bile su vrlo popularne, a organiziran je i noćni autobus kojim se omogućio dolazak široj riječkoj publici. Stariji se sjećaju balkona u Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Luciji s kojega se pružao odličan pogled na plesni podij. Kroz godine mijenjali su se organizatori sve dok 2000. godine nije osnovana udruga Špažićari koja preuzima organizaciju.  – Nije bilo lako kroz godine održati  tradiciju maškara, ali vjerujem da će se ovogodišnji uspjeh nastaviti jer je i na dvjema dječjim redutama bila velika posjećenost, ukupno dvjestotinjak djece iz Kostrene, ali i bliže okolice. Raduje nas ovakav interes među mlađima i očekujemo da ta djeca za koju godinu budu naši aktivni članovi. – ističe Modrić napominjući da su vrata udruge otvorena svima (i mlađima i „starijima – iskusnijima“) koji vole i poštuju tradiciju maškaranja i koji su spremni dobrovoljno i volonterski uložiti dio svoga slobodnog vremena za dobrobit udruge i kostrenske tradicije maškaranja.

Kada su 1975. na maškarama u Kostreni nastupali „Novi fosili“ s pjevačicom Đurđicom Barlović, prodano je čak 1100 ulaznica

Tko su špažićari?

Kostrenjani nisu živjeli u izobilju pa su morali biti skrbni, a možda ponekad i pretjerano pa su svaku sitnicu čuvali misleći da će zatrebati. Tako bi brižljivo smotali i spremili komadiće konopa – špažiće pa možda i odatle dolazi naziv špažićari. Vjekoslav Bakašun objašnjava da se pričalo kako su nekad muškarci svoje hlače vezivali špagom umjesto remenom pa da i odatle možemo tražiti značenje riječi špažićar. Ako pitate današnjeg Špažićara koje su to osobine koje mora njegovati osoba da bi bila Špažićar, reći će vam da mora biti veseli, marljivi i spremni za kampanat i tancat celu noć!

Špažićarski morski vuk Tome

 

Hommage tradiciji

alt tekst

Lijepi ljubičasti kostrenski cinema ili „Špažićarski vremeplov“ kako se zvala ovogodišnja maska, oduševio je publiku na ovogodišnjem riječkom Korzu. Prema riječima Zlatana Marunića, osnovni motiv čine filmske špulice oko pojasa, projektor i filmska traka na kojoj su otisnute fotografije maski tijekom proteklih 20 godina. Alegorijska kola činile su goleme kokice s projekcijom fotografija Špažićara s dosadašnjih karnevala. Maskom su Špažićari odali dostojan  hommage svim sadašnjim i nekadašnjim Špažićarima, ali i kostrenskoj tradiciji maškaranih zabava koja se održala kroz desetljeća.

Kostrenski CINEMA stigao u RIjeku

Špažićarske regule:

  1. Naši člani znaju put, zakon simi je statut.
  2. Vavek lipo se obuć, po potrebe se i suć.
  3. Ne bit zločest, ne se tuć, stari slušat, za njih vuć.
  4. Više delat, manje spat, celog sebe nutar dat.
  5. Tancat moraš celu noć, tek pred jutro doma poć.
  6. Puno jist i puno pit, ma prasac ne smeš ti bit.
  7. Platit članstvo moru si, i špažićar on ki ni.
  8. Ma oni ča navigaju, neka malo više daju.
  9. Po Kostrene kampanat, ovde tancat, ovde spat.
  10. Vavek drugde pokazat, ča špažićar more dat.

Špažićarka Peer osmijehom pozdravlja gledatelje na Korzu

 

Najbolja maškarana grupa

Na maškaranom rallyju Pariz – Bakar vozile su i tri ekipe naših Špažićara: Ema Koludrović i Silvia Pajer, koje su osvojile prvo i drugo mjesto u kategoriji vozačica te ekipa koju su činili Mateo Alavanja, Vladimir Tijan, Franko Ovčariček i Toni Rakić u vozilu „Špažićarski bob“  a svojim su nastupom naši Špažićari porušili rekorde te osvojili prijelazan pehar za najmaškaraniju grupu.

Pobjednički zagrljaj

 

Špažićarski vremeplov

Va Kostrene od kad znamo
si se skupa maškaramo.
Pod imenom od špažići
Dvajset let smo lipi tići.

Nikad nismo bili sami
Povijest smo pisali s vami
O njoj ćemo lipo sada
Film storit kako spada.

Dvajset let je već pasalo
Za nas vrime ko da j’ stalo
Sako leto smo ovuda
Sad gremo do Holivuda.

autor stihova Zlatan Marunić

 

natpis