Kostrena

Sretan Božić!

Sretan Božić svim čitateljima Naše Kostrene s porukom mira: budimo dobri i ljubazni jedni prema drugima!

Božić je s vremenom postao obiteljski blagdan koji prenosi poruku mira i zajedništva, važnosti obitelji kao izvora ljubavi i sigurnosti. Temeljno je značenje blagdana rođenje Isusa, maloga Boga, a blagdan se brzo raširio i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu. Središnji je čin proslave Božića ponoćna liturgija, odnosno misa polnoćka. U skladu s predodžbom o Božiću kao blagdanu mira, u nekim je krajevima vladao običaj tzv. mirboženja: po izlasku iz crkve zavađene bi se osobe pomirile međusobnim pristupanjem te božićnim čestitanjem uz rukovanje i ljubljenje. 

Božićne mise u Kostreni održat će se u crkvi sv. Barbare u 9 sati i u crkvi sv. Lucije u 10 i 18 sati. U utorak, 27. prosinca počinje blagoslov obitelji, obiteljskih kuća i stanova u Svetoj Barbari i u naselju Perovići, a od srijede, 28. prosinca u Svetoj Luciji i to počevši od naselja Paveki.

Tri dosad najprepoznatljivija obilježja Božića jesu božićno drvce, adventski vijenac i jaslice, a posljednjih godina česte su moderne dekoracije s mnoštvom lampica, likom orašara ili kućnih patuljaka – gnomova. Bez obzira volite li kuću ukrasiti tradicionalno ili moderno, važnije od izgleda i poklona zasigurno je ono što će božićni duh unijeti u vaša srca i domove: toplu riječ, osmijeh, zagrljaj, razumijevanje i zajedništvo. Sretan Božić!