KostrenaZanimljivosti

Sretan Uskrs!

Od Cvjetnice se uređivala kuća i pripremala hrana, a svečanim blagoslovom jela u crkvi na Uskrs i njegovim blagovanjem u obiteljskom krugu proslavlja se najvažniji kršćanski blagdan  – uskrsnuće Isusa Krista.

Uskrs je u mnogim kulturama obilježen oslikavanjem pisanica. Jaja su simbol novoga života, a jedan od najčešćih načina ukrašavanja jest oslikavanje pčelinjim voskom. Najčešći su motivi cvijeće, vitice, lišće, životinje i geometrijski motivi, ali katkad se voskom ispisuju i natpisi kojima se čestita Uskrs ili prenose pozdravi. Danas su ponovo u modi ekološki načini oslikavanja pisanica i to vodom u kojoj se kuhao špinat, cikla ili luk. Paljenje krijesova danas je gotovo zaboravljen običaj druženja, ali sve je više dobrih ideja kojima se potiču stari običaji pa će, možda, i krijesovi jednom ponovo zaživjeti.

Kad je riječ o blagovanju, običaj je bio da se blaguje ono što je posvećeno u crkvi. Nekada su žene i djevojke u košaricama lijepo ukrašenim vezenim i tkanim ručnicima u crkvu nosile jaja, šunku, mladi luk, rotkvice i hren.

Ako je vjerovati nezavisnim hrvatskim sindikatima, uskrsna je košarica zahvaljujući euru, ove godine prilično skuplja: ona bogatija, koja je u potpunosti u duhu tradicije, iznosi 328 eura, srednja 204, a najskromnija 100 eura.

Poznata je blagdanska igra tucanje pisanicama. Dvije osobe uzmu jaje, a jedna osoba vrhom tucka protivnikovo jaje. Čije jaje ostane čitavo, taj nastavlja dalje igru. Pobjednica je ona pisanica koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja.

Uredništvo portala Naša Kostrena svim čitateljima želi lijep, blagoslovljen i radostan Uskrs!