Kafé

Sretni na radnom mjestu – utopija ili realnost?

Ponedjeljak je omražen dan: počinje radni tjedan, počinje školski tjedan, uglavnom počinju obaveze koje bismo radije izbjegli. Međutim, ovaj je tjedan posvećen upravo sreći i zadovoljstvu na poslu.

Tko se danas probudio radostan i nasmijan, tko je jutros pjevušio tijekom tuširanja i opušteno popio prvu kavu – vjerojatno ne ide na posao. Sva sreća da postoje i oni optimisti kojima je svaki dan dobar dan, a za sve druge osmišljen je Međunarodni tjedan sreće na poslu.

Međunarodni tjedan sreće na poslu promovirale su Nizozemke Maartje Wolff i Fennande van der Meulen kad su 2015. pokrenule tvrtku Happy Office s ciljem da se omogući vraćanje sreće na radno mjesto. Posao je važan i velik dio naših svakodnevica pa je važno da se na poslu ne osjećamo uzrujano, nesretno i nezadovoljno. Kad smo sretni, ujedno smo i zdraviji, vitalniji, veseliji, društveniji i uspješniji.

Ako ste i dalje skeptični i sve vam to zvuči kao trend, ne brinite se, niste jedini, a i dobro je imati malo kritičkog duha. Međutim, sreća na radnom mjestu odnosi se na smislen rad, na odbacivanje nepotrebnih pravila, na zdrave odnose motiviranih kolega te na mjesto koje podupire uvažavanje, pozitivne povratne informacije, povjerenje, zabavu, kreativnost i kooperativnost i produktivnost. Ako smo sretni na poslu, manje je vjerojatno da ćemo doživjeti izgaranje. Studija tvrtke Robert Half, specijalizirane za ljudske resurse, procijenila je razinu sreće više od 12 tisuća zaposlenih. Istraživanje je pokazalo da sretniji radnici imaju bolji učinak, bolje odnose sa suradnicima i ponosniji su na svoj posao od svojih manje sretnih kolega.

Ako smo na radnom mjestu zadovoljniji, bit ćemo i u drugim aspektima svojih života: imat ćemo zdraviji odnos s ukućanima i prijateljima, bit ćemo opušteniji i lakše ćemo se upustiti u područja koja nas interesiraju: bilo to kukičanje, ples, planinarenje ili kazališna sezona.

Na radnom bismo mjestu trebali biti zadovoljni svaki dan i svaki tjedan, a smatrate li da ste jedan od takvih sretnika, dobru ideju možete proširiti potpisivanjem peticije na mrežnoj stranici International week of happiness at work. U svakom slučaju uvijek postoji prostor za poboljšanje, a ako tako odlučite, i vi možete dati svoj doprinos: umjesto nervoze, donesite osmijeh, a umjesto coktanja predložite neko bolje rješenje; pozovite kolegu na zdravu marendu, donesite kolač, učinite si radno mjesto ljepšim i ugodnijim za boravak. I ne zaboravite na iskren osmijeh koji otvara vrata boljim odnosima.