KaféKultura

Stihovima na keramici uljepšali javni prostor

Projekt Udruge za kreativno stvaralaštvo Vali povezao je literarnu i keramičku umjetnost te oplemenio javni prostor kod sportske dvorane.

Udruga za kreativno stvaralaštvo „Vali“ Kostrena  posljednjih je nekoliko mjeseci radila na ukrašavanju zida na trgu kod Sportske dvorane Kostrena. Članovi Udruge prionuli su poslu odmah nakon toplog ljeta i radilo se u smjenama kako je tko mogao. Prvo su se izrađivale keramičke pločice od gline koje su se sušile i pekle, a zatim su se na pločice stavljala slova, koja je trebalo glazirati i ponovno peći. Projekt je nastao pod pokroviteljstvom Općine Kostrena koja podupire rad Udruge od samog osnutka.

Stihovi o Kostreni

Ideja, koja je povezala poeziju i keramiku, jest predstavljanje kostrenskih pjesnika kako bi što više ljudi pročitalo stihove posvećene Kostreni. Ovom su prilikom odabrani stihovi pjesama „Kad dojdeš, da najdeš“ i „Kostreno moja“ pjesnikinje Branke Kržik Longin, jedne od osnivača Katedre Čakavskog sabora Kostrena i nagrađivane autorice niza zbirki pjesama i zvučne knjige. U budućim je planovima Udruge predstavljanje i drugih pjesnika pa su stihovi Branke Kržik Longin početak priče koja će se, nadamo se, nastaviti i tako promovirati kulturnu tradiciju mjesta.

Kostrenska naselja

Nakon priprema u radioni slijedili su vanjski radovi jer je trebalo sve pločice polijepiti na zid. Voditeljica projekta Anela Matešić budnim je okom nadgledala sve unutarnje i vanjske radove, a uz stihove na zid su dodane i kućice koje simboliziraju kostrenska naselja.