Kostrena

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kostrena kruna proslave Dana Općine

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, Kostrena je proslavila Dan Općine i blagdan svojeg zaštitnika sv. Nikole. Tom su prilikom dodijeljene zahvale i priznanja udrugama u povodu obljetnica i zaslužnim pojedincima koji su promicali ime i ugled Kostrene.

Na početku Svečane sjednice uzvanicima su se kratkim govorima obratili predsjednik Općinskog vijeća Dražen Soldan i općinski načelnik Dražen Vranić koji je zahvalio suradnicima i mještanima koji doprinose razvoju Kostrene: – Kostrena se svakim danom mijenja, raste i razvija. Mijenjaju je novi projekti i novi mještani koji su ju odabrali za svoj dom. Uspješno mjesto može biti samo ono u kojem žive ljudi pa posebno raduje pozitivan demografski trend koji udara temelje našim odlukama, našim projektima, ali isto tako i svijetloj budućnosti našeg mjesta. Na nama je, kao općinskoj upravi, da razvojnim planovima i mjerama, gradimo i stvaramo zajednicu zadovoljnih mještana, kojima su uz odgovarajući standard, dane i prilike za razvoj svih osobnih potencijala. Sve to ne bi bilo moguće postići bez predanog rada i zajedničke posvećenosti takvom cilju, stoga zahvaljujem svima koji mu doprinose.

Prigodne čestitarske govore održali su i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut dok je u ime gradonačelnika i načelnika Kostreni Dan Općine i blagdan sv. Nikole čestitao načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja. Na Svečanoj sjednici prikazan je film o Kostreni, događajima i projektima koji su obilježili godinu, koja će ostati upamćena kao vrlo uspješna.

Sjednici su prisustvovali brojni uzvanici iz redova gradonačelnika i načelnika, a među njima i gosti iz pobratimljene Općine Selnica ob Dravi kao i gosti iz Petrinje s kojom Kostrena njeguje višegodišnje prijateljstvo, a koje je ovom prigodom i formalizirano potpisivanjem Sporazuma o suradnji i bratimljenju Općine Kostrena i Grada Petrinje, koji je u ime Petrinje potpisala gradonačelnica Magdalena Komes. Gradonačelnica je pohvalila velika ulaganja Kostrene u sve društvene skupine kao i brojne uspješno realizirane projekte te zahvalila Kostrenjanima na pruženoj pomoći kada je ona Petrinjcima bila najpotrebnija. Istaknula je kako je ovaj Sporazum kruna dugogodišnjeg prijateljstva koje će u budućnosti samo dodatno jačati.

Uz potpis Sporazuma, najsvečaniji dio večeri bila je dodjela nagrada i priznanja. Zahvalnice i priznanja za svoj rad  dobili su Karate klub Kostrena koji slavi 15 godina postojanja, Katedra Čakavskog sabora Kostrena za 25 godina djelovanja i doprinosa kulturnom i društvenom životu Kostrene i Klub podvodnih aktivnosti Kostrena, udruga koja kao sljednik Kluba podvodnih aktivnosti Harpun slavi 60 godina djelovanja. Učenicom generacije Osnovne škole Kostrena proglašena je Mai Rožmanić, učenica 8. b razreda.

Godišnja nagrada Općine Kostrena za 2022. godinu dodijeljena je svestranom kostrenskom umjetniku Ladi Bartoničeku, glazbeniku, skladatelju, glumcu i redatelju za svekoliki doprinos u društvenom i kulturnom životu Kostrene.

Svečanu sjednicu svojim su plesnim i glazbenim nastupima uveličali gosti iz Bresta Pokupskog KUD Pokupljanka, vrijedni čuvari prekrasnih narodnih nošnji, pjesama, plesova i običaja pokupskog kraja i mlada kostrenska pjevačica Lina Banić iza koje su već danas brojni zapaženi nastupi na domaćim i međunarodnim dječjim festivalima te u osobito popularnom televizijskom pjevačkom showu Zvjezdice. Njezina pjevačka kvaliteta dobila je potvrdu i u vidu uloge u Mozartovoj operi Čarobna Frula“, koja je koncem prošle godine premijerno izvedena u riječkom HNK Ivan pl. Zajc.

Galerija fotografija: