Kostrena

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine i blagdan sv. Nikole

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, Kostrena je proslavila Dan Općine i blagdan sv. Nikole, svojeg sveca zaštitnika. Tom su prilikom dodijeljene nagrade zaslužnim mještanima koji su promicali ime i ugled Kostrene.

Uz prigodne govore predsjednika Općinskog vijeća Dražena Soldana i općinskog načelnika Dražena Vranića, Kostrenjanima se obratio i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut, a u ime gradonačelnika i načelnika, čestitku je uputio gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić. Na sjednici je prikazan kratki film o događajima i projektima koji su obilježili godinu, a osim lokalnih izbora, ova će godina u Kostreni ostati upamćena po realizaciji nekoliko velikih i važnih komunalnih projekata.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni uzvanici, a među njima i gosti iz Grada Petrinje s kojom Kostrena kroz suradnju među udrugama proizašlima iz Domovinskog rata njeguje višegodišnje prijateljstvo. Uz zahvalu Općini Kostrena na pruženoj pomoći njihovom gradu nakon razornog potresa, predstavnici Petrinje uručili su Kostreni i pismo namjere o bratimljenju i razvoju suradnje, jednako uspješne kakvu imaju UDVDR Kostrena i HVIDR-a iz Petrinje, čiji članovi su također prisustvovali Svečanoj sjednici.

Nagrada za životno djelo

Najsvečaniji dio večeri jest dodjela nagrada i priznanja. Nagrada Općine Kostrena za životno djelo posthumno je dodijeljena gospodinu Ivanu Penzešu Nadalovu, akademskom slikaru i poeti koji je svojim djelima ostavio neizbrisiv trag u zajednici.

Kostrena i more bili su u svakoj njegovoj priči i njegovoj slici kao neiscrpni izvor inspiracije. “Saku moju sliku pljuska more”, sažeo je opis svog cjelokupnog opusa koji je okrunjen muralom Put mora. Od 2005. godine bio je stručni voditelj Likovne udruge Veli pinel i svoje znanje nesebično prenosio, radeći na promicanju likovnog izričaja. Kao član Katedre Čakavskog sabora Kostrena bio je usmjeren na očuvanje jezika, kulturne baštine i tradicije Kostrene. Kao općinski vijećnik zalagao se za dobrobit zajednice i njenog razvoja, a kao nesebičan čovjek među prvima je stao u obranu domovine.

Zahvalnice su dobile i  kostrenske udruge i ustanove koje su u ovoj godini obilježile vrijedne obljetnice: Boćarski klub Kostrena i Kickboxing klub Bura obilježavaju 25 godina djelovanja, Vaterpolo klub Jadran i Košarkaški klub Kostrena 20 godina, Osnovna škola Kostrena i udruga Vali 15 godina, a Sportska zajednica Općine Kostrena slavi prvih 5 godina uspješna rada.

Učenicom generacije Osnovne škole Kostrena za proteklu školsku godinu proglašena je Lucija Datković. Uz odličan uspjeh Lucija aktivno sudjeluje u čitavom nizu izvannastavnih aktivnosti. Uspješno je sudjelovala u različitim projektima kao i natjecanjima iz znanja i vještina, a svojim ponašanjem na nastavi i među prijateljima predstavlja uzor, radi čega joj je i dodijeljena titula  učenice godine.

Učeniica generacije Lucija Datković s ravnateljicom OŠ Kostrena Adrianom Glavan

Svečanu sjednicu svojim je nastupom i prekrasnim skladbama uveličao kostrenski umjetnik Lado Bartoniček koji na Dan Općine slavi rođendan pa mu je uoči  nastupa uručena Kostrenska torta!