Kostrena

Svi sveti i Dušni dan – cvijeće, svijeće i sjećanja na najmilije

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana prisjećamo se svih onih koji više nisu među nama i s posebnom pažnjom uređujemo i posjećujemo njihova posljednja počivališta.

Svi sveti slave se 1. studenoga, a ujedno je to i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. Sutra se obilježava Dušni dan kao izraz nade i vjere u zagrobni život. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima te prisustvuju svetoj misi.

Općinski načelnik i predstavnici općinske uprave, velečasni i predstavnici kostrenskih ustanova i udruga položili su vijence i upalili svijeće kod središnjih križeva na oba kostrenska groblja.

Vijenci su položeni i na spomenik hrvatskim braniteljima i grobove hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu, spomenik hrvatskim braniteljima A bojne i spomenik Valentinovo, polje s grobovima palih boraca NOB-a te kod spomen-ploča u Sv. Barbari, Žuknici, Sv. Luciji i na zgradi Općine Kostrena.

Groblja u Sv. Barbari i Sv. Luciji za blagdane nemaju poseban režim rada jer su stalno otvorena. Svete mise u obje kostrenske crkve slavit će se po uobičajenom rasporedu, dok je na blagdan Svih svetih misa na groblju u Sv. Barbari u 14 sati, a na groblju u Sv. Luciji u 16 sati.