Kostrena

Svjetski dan darivatelja krvi – “Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito“

Dana 14. lipnja 2023. u cijelom svijetu obilježavamo Svjetski dan darivatelja krvi. Ovo je dan kad treba zahvaliti svakom pojedincu koji je spasio nekome životu darujući nešto nezamjenjivo – svoju krv.

Iako medicina strahovito napreduje, krv je nezamjenjiva i stoga je ovaj dan službeno proglašen 2005. godine svjetskim danom darivatelja krvi na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini.

Slogan ovogodišnje kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi je: “Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito“. Fokus je na pacijentima kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora, a naglasak na ulozi koju svaka osoba ima davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme.

 

Aktiv darivatelja krvi Kostrena

Aktiv darivatelja krvi Kostrena dio je obitelji gradskog društva Crvenog križa grada Rijeke koji djeluje na području općine Kostrena s ciljem promoviranja darivalaštva i organiziranja akcija darivanja krvi. Aktiv okuplja sve darivateljice i darivatelje na području Kostrene i trenutno broji preko 100 aktivnih članova.

Zajedno s aktivom darivatelja INA-e, Aktiv DDK Kostrena već četvrtu godinu zaredom organizira akcije darivanja krvi  i izuzetno nam je drago da smo postigli taj kontinuitet druženja u Kostreni.  Tu bi istaknuli svesrdnu pomoć Općine Kostrena, TZ Kostrena, te KD Kostrena koji nam za potrebe akcija na korištenje ustupaju prostorije Sportske dvorane. Također, drago mi je da smo ove godine ostvarili suradnju sa poznatom kostrenskom pizzerijom koja nas je podržala na prošloj akciji, rekao je predsjednik Aktiva Marin Klarica.

Rad aktiva je organiziran kroz Odbor aktiva koji trenutno broji petero članova: Branka Maračić, Dean Šebelić, Đani Načinović, Igor Rubinić i  predsjednik Marin Klarica.

Kako, kada i gdje darivati krv u Kostreni

Naš sugovornik kaže da je s prvim darivanjem krenuo na nagovor oca, a nastavio za vrijeme služenja vojnog roka. Nakon toga, poznanstvo s gđom Branka Maračić dovelo je do uključivanja u odbor kako bi pokušali nadograditi posao koji je započela bivša predsjednica Vesna Linardić.

Svi zajedno smo prošli turbulentno razdoblje korone i pokušavamo uhvatiti stari ritam i okupiti još veći broj ljudi da nam se pridruže.

 Akcije promoviramo kroz sve dostupne kanale, plakatima, porukama, obavijestima na stranicama Općine, TZ Kostrena, mailom, te radio postajama koje se čuju na području Rijeke i okolice. Također, koristimo i „moderne“ kanale komunikacije tako da smo aktivni na Facebooku te i ovim putem pozivamo sve članove i one koji bi to htjeli postati da nas zaprate za više informacija i obavijesti.

Prvo darivanje krvi moguće je s napunjenih 18 godina. Muškarci krv mogu darivati 4 puta godišnje dok je za žene to 3 puta. GDCK Rijeka marljivo prati sve članove društva tako da se svi jubilarci prigodno nagrađuju. Sve dodatne informacije mogu se pročitati na stranicama  Gradskog društva CK Grada Rijeke.

Mi u Kostreni se volimo pohvaliti dugom tradicijom darivanja što dokazuju naša tri najredovitija darivatelja Đino Arbula, Mladen Romić i Dragan Klarica koji zajedno broje 328 darivanja.
Ponosni smo na sve naše članove, bivše i sadašnje, a zbog izuzetnog angažmana naših darivateljica akcije planiramo svaka 4 mjeseca.

Iduća akcija darivanja krvi u Kostreni je 7. srpnja

Kao što je prethodno spomenuto, akcije se održavaju u prostorijama Sportske dvorane Kostrena u redovnim intervalima u ožujku, srpnju i studenom. Besplatan parking je osiguran u blizini objekta, kao i hrana, piće i dar zahvale na svakoj akciji za svakoga tko pristupi darivanju.

Predsjednik Aktiva DDK Kostrena Marin Klarica pozvao je sve članove, prijatelje i simpatizere da se odazovu sljedećoj akciji darivanja krvi koja će se održati 7. srpnja 2023. godine od 15 do 18 sati u Sportskoj dvorani u Kostreni.

Jedini način sigurne i održive opskrbe krvlju i krvnim pripravcima je redovito dobrovoljno darivanje krvi stoga i mi molimo sve mještane da se odazovu pozivu 7. srpnja jer što ima dragocjenije od mogućnosti da nekome spasite život? Vas ne košta ništa, a nekome darujete život.

Ovo je prilika da svim darivateljima čestitamo Svjetski  dan darivatelja krvi i zahvalimo svima onima koji odvoje svoje vrijeme i daruju krv jer nikad ne znate kad će nekome od nas zatrebati.

Hvala na humanosti i čestitamo vam Svjetski dan darivatelja krvi!