Kafé

Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi.

Danas je ujedno i prigoda za zahvalu i odavanje počasti svim darivateljima krvi koji spašavaju ljudske živote. Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) globalna kampanja Svjetskog dana darivatelja krvi održava se u 2022. godini u okviru teme Darivanje krvi čin je solidarnosti pod sloganom Darujte krv i spasite život!

Na području općine Kostrena redovno se provode akcije darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa Rijeka i Aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi Kostrena, a među članovima kostrenskog aktiva postoje i jubilarni darivatelji koji su osigurali više od 100 doza krvi potrebitim osobama.

Darivanje krvi jedan od najplemenitijih činova na koji se osoba može odlučiti – krv nije moguće proizvesti na umjetan način, dobrovoljno darivanje jedina je opcija osiguravanja njezinih zaliha, stoga čestitke svim darivateljima krvi – hvala vam što spašavate živote!