KostrenaZanimljivosti

Svjetski dan jabuka

Popularnost jabuke,”kraljice voća”, teško da može zasjeniti ijedno drugo voće. Jabuka je najčešće kultivirano stablo na svijetu, stoga i ne čudi da je dobila i svoj Dan!

Dan jabuka prvi puta se obilježio 20. listopada 1990. godine u Londonu, a osim što se proširio po Engleskoj, s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatile brojne škole, restorani i organizacije diljem svijeta, ističući važnost jabuke u prehrani i njezinu dobrobit za ljudsko zdravlje.

Jabuka pripada porodici ruža (Rosaceae), a stablo pitome jabuke potječe iz južnoga Sibira te Srednje Azije i Istočne Europe odakle se proširilo po cijelome svijetu. Danas postoji više od 10 000 sorti jabuka.

Jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van

Ne naziva se jabuku bez osnove kraljicom voća. Bogata je vitaminima A, B, C, E i K kao i mineralima poput kalij, magnezija, fosfora i željeza, a konzumacijom jedne jabuke dnevno možemo unijeti čak 20% dnevne količine potrebnih vlakana. Jabuka sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiselinu koje podupiru probavu. Zahvaljujući velikomu udjelu ugljikohidrata, posebno fruktoze i glukoze, pravi je spremnik energije, pomaže kod umora i gubitka koncentracije, a njezinom svakodnevnim konzumacijom možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!

Adamova jabučica

Adamova jabučica karakteristično je izbočenje na ljudskom vratu. Riječ je o hrskavici s prednje strane grkljana (larinksa). Javlja se kod oba spola, no obično se misli na muški vrat, a naziv se vezuje za legendu o komadu zabranjenog voća koje je zapelo u Adamovu grlu. Iako zapravo identitet “zabranjenog voća” u rajskom vrtu nije poznat, jabuka se tijekom stoljeća nametnula kao dominantno tumačenje, mada je izvjesnije da je put od neimenovanog ploda do jabuke započeo tijekom prijevoda Biblije s hebrejskog na latinski, a slike i druge umjetničke kreacije rajskog vrta pomogle su učvrstiti jabuku kao “zabranjeno voće”.

Adamova jabučica (lat. pomum Adami, anat. prominentia laryngea)

Newtonova jabuka

Jabuka se slučajno našla i u središtu otkrića glasovitog Isaaca Newtona i tako dodatno “učvrstila” svoju popularnost. O jabuci koja je pala Newtonu na glavu dok je sjedio ispod voćke i pomogla mu da shvati gravitacijsku silu, govori jedna od najpoznatijih anegdota u svijetu znanosti.

Newtonovo stablo jabuke koje je raslo u Botaničkom vrtu Sveučilišta Cambridge

Glasovita Newtonova jabuka iznimno je rijetka sorta “Flower of Kent“, a prvi put se spominje u 15. stoljeću. U voćnjaku Newtonove rodne kuće posađena je negdje oko 1650. godine, ali je djelomice srušena u oluji 1820. godine. Neke grane su uklonjene i od njih napravljeni suveniri, a dio stabla je ponovno ukorijenjen i na istom mjestu je izrasla jabuka koju posjetitelji Newtonove rodne kuće i danas mogu vidjeti.  Jedan izdanak stabla odnesen je u obližnji Belton Park, a dio stabla uzela je i Stanica za istraživanje voća u East Mallingu. Odatle su se klonovi Newtonove jabuke raširili na svim kontinentima (osim Antarktike) i danas se nalaze u botaničkim vrtovima i parkovima sveučilišta, zvjezdarnica, istraživačkih centara pa čak i akceleratora čestica.

Jabuka je simbol Općine Selnica ob Dravi

Selnica ob Dravi nalazi se u sjevernom dijelu Slovenije, u dolini gdje Drava izlazi iz kanjona i ulazi u ravničarske krajeve. Umjerena kontinentalna klima pogoduje uzgoju jabuka, a o njezinoj gospodarskoj i gastronomskoj važnosti za ovaj kraj najbolje govori činjenica da je svoje mjesto našla čak i u općinskom grbu. Selnica i Kostrena potpisale su 2019. godine Sporazum o prijateljstvu i suradnji, a tom je prigodom Selnica Kostreni darovala sadnicu jabuke koja uspješno raste i razvija se, baš kao i suradnja i prijateljstvo među dvjema općinama.

Stablo jabuke pored zgrade općinske uprave dar prijateljske općine Selnica ob Dravi