Kultura

Svjetski dan kazališta uz poruku Dubravka Jelačića Bužimskog

Svake se godine 27. ožujka u tisućama kazališta širom svijeta obilježava Svjetski dan kazališta.

Od 1962. godine na dan 27. ožujka International Theatre Institute organizira obilježavanje Svjetskog dana kazališta. Taj je datum odabran na 9. svjetskom kongresu ITI-ja održanom 1961., a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu.

Svjetski dan kazališta dobra je prigoda za podsjetiti javnost na snagu, poruku i značaj izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva, a poznati umjetnici, dramatičari, redatelji, književnici i glumci pišu univerzalnu poruku koja se prevodi i širi javnim prostorom. Popis autora poruka za Svjetski dan kazališta vrlo je impresivan pa su poruke pisali: Jean Cocteau, Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Laurence Olivier, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel i dr.

Na današnji dan u kazalištima se prije predstava čitaju poruke, a u nekim je kazalištima ulaz na predstave besplatan. Pisanje hrvatske poruke organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, a ove godine ta čast je pripala uglednom hrvatskom književniku Dubravku Jelačiću Bužimskom dok je autor međunarodne poruke za Svjetski dan kazališta američki redatelj i sveučilišni profesor Peter Sellars.

Hrvatsku i međunarodnu poruku za Svjetski dan kazališta pročitajte OVDJE!