Zanimljivosti

Svjetski dan moždanog udara: #Precioustime

Ovogodišnji Svjetski dan moždanog udara, koji se obilježava 29. listopada, bit će u znaku javnozdravstvene kampanje #Precioustime.

Cilj ovogodišnje kampanje #Precioustime jest osvijestiti važnost ranog i pravovremenog prepoznavanja znakova moždanog udara jer jedino rano prepoznavanje prvih znakova može smanjiti pogubne posljedice udara.

Što je moždani udar

Do moždanog udara dolazi zbog poremećene moždane cirkulacije. Poremećena cirkulacija uzrokuje ishemiju (nedostatak kisika i hranjivih tvari) pojedinih dijelova mozga, što dovodi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica. Upravo to oštećenje i odumiranje živčanih stanica dovodi do oštećenja funkcije za koju je zadužen zahvaćeni dio mozga – bilo da je riječ o govoru, kretanju ili nečemu trećem.

Razlikujemo dva tipa moždanog udara – hemoragijski i ishemijski. Kod hemoragijskog moždanog udara, koji je nešto rjeđi, dolazi do puknuća krvne žile u mozgu. Ishemijski tip moždanog udara nastaje zbog formiranja ugruška (tromba) u krvnoj žili u mozgu. Time je zaustavljena cirkulacija te određeni dio mozga ostaje bez kisika i hranjivih tvari.

Moždani udar najčešće se tretira lijekovima iz skupine antitrombotika, primjerice alteplazom. Lijekovi iz te skupine djeluju na način da „otapaju“ ugrušak koji je stvoren te osiguravaju normaliziranje moždane cirkulacije. Važno je naglasiti kako terapiju treba primijeniti unutar 3 do maksimalno 4 i pol sata od nastupa moždanog udara, stoga je svaka sekunda presudna. Što se dulje čeka na liječničku obradu i primjenu lijekova, to je veća vjerojatnost trajnih gubitaka određenih moždanih funkcija.

GROM – simptomi moždanog udara

Kako prepoznati moždani udar najbolje opisuje akronim GROM. Govor (G) unesrećene osobe postaje nesuvisao i nerazumljiv. Ruke (R) se ne mogu kontrolirati – osoba ne može ravnomjerno podići ruke, već jedna pada. Oduzetost (O) je karakteristična za moždani udar – polovica lica ili tijela je oduzeta. Potrebno je reći osobi da se nasmije, ukoliko ne može podići oba kuta usana, vrijeme je za intervenciju. Minute (M) su ono što je bitno prilikom moždanog udara – važno je reagirati odmah kako bi se sačuvalo što više funkcija mozga. Dakle, GROM u ovom slučaju može spasiti život.

Ostali simptomi moždanog udara obuhvaćaju smetnje vida, smetnje u hodu, gubitak ravnoteže, a nerijetko se javlja i izuzetno jaka glavobolja koja je praćena mučninom i povraćanjem

Nikad nije kasno za promjenu

Nemoguće je reći tko će dobiti moždani udar, a tko ne. Međutim, postoje određeni faktori koji povećavaju rizik od nastanka moždanog udara. Među njima su oni na koje ne možemo utjecati poput genske predispozicije, životne dobi i spola.

Međutim, postoji cijeli niz faktora koji pridonose pojavi moždanog udara, a koji su direktno vezani uz naš životni stil. Tako pušenje i duhanski dim povećavaju rizik od kardiovaskularnih incidenata. Prehrana treba biti pravilna i uravnotežena s naglaskom na unos vlaknaste hrane te izbjegavanje masnoća i jednostavnih šećera. Svakodnevna tjelesna aktivnost pridonosi zdravlju srca i krvnih žila, jednako kao i održavanje primjerene tjelesne težine. O zdravim životnim navikama i prevenciji kardiovaskularnih incidenata uvijek vas mogu savjetovati vaš liječnik ili farmaceut, kao što temeljem vaših vitalnih funkcija mogu procijeniti rizik kardiovaskularnog incidenta u narednih deset godina. Nikada nije kasno za promjenu životnog stila i životnih navika!

Iako je u skorašnje vrijeme u padu, moždani udar i dalje se u Hrvatskoj nalazi na drugom mjestu uzroka smrti. Iz današnje javnozdravstvene kampanje potrebno je ponijeti sa sobom jednu informaciju – vrijeme je dragocjeno! Minute mogu spasiti živote, uspomene i kretanje!