Kafé

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Na Svjetski dan osoba s Downovim sindromom potrebno je razmisliti koliko je dosljedna inkluzija osoba s Downovim sindromom u društvo i zajednicu.

Jedan kromosom više, i to onaj 21., ima prosječno jedno od 650 novorođene djece pa se Downov sindrom smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja.

Dr. Langdon Down prvi je primijetio i opisao fizičke karakteristike i psihološke osobine koje su zajedničke osobama za koje će kasnije znanost utvrditi da imaju jedan kromosom više. Umjesto dva 21. kromosoma, imaju tri pa se to genetsko odstupanje naziva trisomija 21. Međutim, sindrom Down ostao je kao skraćeno naziv koji većina ljudi rabi i poznaje.

Interes javnosti ove se godine usmjerava na razmišljanje o tome jesu li i u kojoj mjeri osobe s Downovim sindromom uključene u društvo i koliko se radi na tome da im se omogući pravedno i ravnopravno participiranje u društvu. O tome je pisao naš suradnik Alen Marot, psiholog i otac djevojčice s Downovim sindromom, a što se više javnog prostora posveti tom pitanju, brže će se promijeniti i percepcija: iako ovaj poremećaj zahtijeva veliku podršku obitelji i zajednice, osobe s Downovim sindromom  mogu se u velikoj mjeri osamostaliti.

Više o Svjetskom danu osoba s Downovim sindromom možete pronaći na World Down Syndrom Day stranici, a ove se godine poziva javnost da se odazove i odgovori na pitanje: What does inclusion mean? (Što znači inkluzija?).

Sve su fotografije preuzete sa stranica: https://www.worlddownsyndromeday.org/ i https://lotsofsocks.worlddownsyndromeday.org/.