KaféKultura

Svjetski dan pisanja pisama

Kad ste posljednji put napisali ili dobili rukom napisano pismo, čestitku ili razglednicu?  Svjetskim danom pisanja pisama želi se skrenuti pozornost na važnost i prisnost komunikacije rukom pisanih pisama.

Ne tako davno, pisma i razglednice upotrebljavale su se za prenošenja poruka, za dopisivanje s voljenim osobama, za javljanje roditeljima i prijateljima. Danas osim računa, druge pošte gotovo da i nema, a pisma i razglednice zamijenili su mailovi, SMS poruke i društvene mreže.

Zaboravljene razglednice, čestitke i pisma

Komunikaciju smo, kao i mnoge druge bitne segmente osobnog i društvenog života, preselili u digitalno okruženje. Sada se tipkamo… jer zašto gubiti vrijeme na pisanje pisma kada u svega nekoliko sekundi svaku poruku možemo poslati u bilo koji kutak svijeta?! I to je točno i ne mogu se poreći brojne prednosti svih tih modernih oblika komunikacije. No izgubilo se nešto doista posebno. Osjećaj iščekivanja pisma dragih osoba, prekrasnih blagdanskih čestitki i razglednica s putovanja.

Svjetskim danom pisanja pisama želi se skrenuti pozornost na važnost i prisnost komunikacije rukom napisanim pismom. Obilježite ga tako što ćete vama posebnoj osobi poslati pismo, bez obzira stanuje li u istom gradu ili na drugom kontinentu.

Mi ćemo ga obilježiti pismom kostrenske pjesnikinje Branke Kržik Longin koje je unatrag nekoliko godina pobijedilo na natječaju povodom Svjetskog dana pisanja pisama. Iako je pismo izmišljeno, temelji se na njezinim sjećanjima i događajima iz okruženja, iz vremena kada su pisma nerijetko bila jedina veza s domom i najmilijima.