ŠkolaSportVrtić

NZZJZ PGŽ u Kostreni obilježio Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba

Zajedničkom milenijskom fotografijom i javnozdravstvenom akcijom Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Kostreni je obilježio Svjetski dan srca i Međunarodni dan starijih osoba.

Svjetska kardiološka federacija započela je s obilježavanjem Svjetskog dana srca 2000. godine s ciljem educiranja javnosti o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti, a ovogodišnje obilježavanje provodi se pod geslom “Koristi srce, upoznaj srce”.

Naime, bolesti srca i krvožilnog sustava kao jedna od skupina unutar kroničnih nezaraznih bolesti, vodeći su uzrok smrti u svijetu. U Primorsko-goranskoj županiji od kardiovaskularnih bolesti u 2021. godini umrlo je čak 36%stanovništva.

S ciljem slanja poruke o važnosti brige za zdravlje, NZZJZ PGŽ obilježio je Svjetski dan srca šetnjom kostrenskim obalnim putom u kojoj su osim djelatnika Zavoda  sudjelovala i djeca kostrenskog Dječjeg vrtića Zlatna ribica, učenici OŠ Kostrena, članovi Matice umirovljenika grada Rijeka i Lige protiv raka PGŽ.

– Upravo su ovakvi datumi mogućnost da javnosti odašiljemo poruku da se o zdravlju treba početi brinuti od malih nogu. Usvajanjem zdravog stila života kao što je zdrava prehrana i tjelesna aktivnost možemo prevenirati čak 80% pojavnosti srčanožilnih bolesti i spriječiti čak 50% prijevremenih smrti”, kazala je prim. Helena Glibotić Kresina, dr. med, dodavši kako zdrav život uključuje mediteransku prehranu, redovitu tjelovježbu te izbjegavanje hrane zasićene masnim kiselinama, pušenja i sjedilačkog načina života.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ provodi i Nacionalni program probira i ranog otkrivanja porodične hiperkolesterolemije kod djece prije upisa u prvi razred osnovne škole. Riječ je o nasljednom poremećaju koji dovodi do visokih razina kolesterola u krvi.

“U Primorsko-goranskoj županiji skoro 90% djece imalo je normalne rezultate kolesterola. Oni koji su u rizičnoj kategoriji njih je bilo oko 140 te smo imali 22 djece koji su imali povišeni kolesterol. Oni koji imaju homozigotnu porodičnu hiperkolesterolemiju umiru prije pedesete godine života, dok se isto može dogoditi i onima koji imaju heterozigotnu i koji se ne pridržavaju određenih mjera”, rekla je prim. Nataša Dragaš-Zubalj, dr.med.

Međunarodni dan starijih osoba u Kostreni će se obilježiti 2. listopada, a NZZJZ PGŽ 3. listopada u suorganizaciji KŠR Gorovo i Maticom umirovljenika Grada Rijeke, organizira vježbanje, nordijsko hodanje te mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, a građanima će biti dostupni i savjeti nutricionista.