KostrenaŠkola

Svjetski dan učitelja – nagrade i ove godine stigle u OŠ Kostrena

Ministarstvo znanosti i obrazovanja već četiri godine povodom Svjetskog dana učitelja nagrađuje 500 najboljih učitelja i nastavnika u Republici Hrvatskoj, a sve četiri godine ta nagrada redovito dolazi na adresu Osnovne škole Kostrena.

Na današnji dan, 5. listopada, obilježava se Svjetski dan učitelja u spomen na isti datum 1966. godine, kada je na međunarodnoj konferenciji održanoj u Parizu potpisana Preporuka o statusu učitelja. Uočena je značajna razlika u društvenom i financijskom statusu nastavnika, a s ciljem da se uklone postojeće diskriminacije, Preporuka je bila prvi međunarodni dokument koji je ukazao na golemu ulogu onih koji rade na polju obrazovanja.

Trud, entuzijazam i profesionalna odgovornost

Neki kažu da učiteljsko zvanje nije posao, nego poziv, ali često se učitelji nalaze na margini društvenih pitanja. A opet, tko se ne sjeća svoje učiteljice, razrednice, nastavnice? Svi smo bili nečiji učenici, imali smo nastavnike koje smo voljeli i koje smo manje simpatizirali. Ipak, složit ćemo se da je njihov posao težak i trebalo je mnogo strpljenja da nas nauče gradivo, ali i one najvažnije lekcije o prijateljstvu, odgovornosti i vrijednostima.

MZO četiri godine uzastopce nagrađuje 500 najboljih prosvjetnih djelatnika, a s obzirom na to da ih je u Hrvatskoj više od 40 000, tada se još više ističe činjenica da sve četiri godine Osnovna škola Kostrena ima nagrađene učiteljice: Nevia Grbac i Ina Randić Đorđević i ove su godine među 513 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika!

Nagrađene profesorice s ravnateljicom OŠ Kostrena Adrianom Glavan

Nagrađene profesorice iz Matematike i Hrvatskoga jezika dobro su poznate kostrenskim učenicima, onim sadašnjim kao i bivšim, te priznate u stručnim krugovima: obje su autorice udžbenika, voditeljice županijskih stručnih vijeća te mentorice studentima i pristupnicima na stručnom ispitu.  – Ova nam je nagrada veoma važna, to je priznanje struke i vanjsko vrednovanje našeg rada, ujedno i poticaj da nastavimo tako poučavati. – rekla je Ina Randić Đorđević, profesorica Hrvatskoga jezika, koja je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu primila nagradu od ministra Radovana Fuchsa. Nažalost, kolegica Nevia Grbac spriječena je te nije mogla prisustvovati svečanoj dodjeli, ali za portal Naša Kostrena istaknula je: – Nagrada nam je veliki poticaj za daljnji kvalitetan rad kako u nastavi, tako i u izvannastavnim aktivnostima i projektima.

Zadovoljna je i ravnateljica Osnovne škole Kostrena Adriana Glavan: – Svim učiteljima i nastavnicima naše škole čestitam Svjetski dan učitelja i zahvaljujem što svaki dan u svoj posao unose puno srce, entuzijazam, znanje, stručnost i nepresušnu energiju! Danas smo svi posebno ponosni na naše nagrađene kolegice. Profesorice Nevia i Ina izvrsne su učiteljice, savjetnice, mentorice i inspiracija za sve nas. Četiri godine zaredom one su najbolje u Hrvatskoj, a to dobro znaju i naši učenici, roditelji i struka. – ističe ravnateljica Adriana Glavan.

Svim sadašnjim i nekadašnjim učiteljima, nastavnicima i profesorima čestitamo Svjetski dan učitelja uz zahvalu što nam poučavaju i odgajaju generacije koje će svijet učiniti boljim i ljepšim.