KostrenaŠkola

Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada.  Rad učitelja i nastavnika prepoznat je kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva.

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za učitelje i nastavnike, a njihovom pozivu dati društvenu važnost koju zaslužuje. Prigoda je to i za isticanje utjecaja koje učiteljsko zvanje ima na razvoj društva u cjelini, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatska.

UNESCO je 1994. godine 5. listopada proglasio Svjetskim danom učitelja, u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Učitelji su srce obrazovanja, a pristup kvalitetnom obrazovanju temeljno je ljudsko pravo. Kvalitetno obrazovanje je ključno i za suočavanje s najvećim izazovima našeg vremena, od iskorjenjivanja siromaštva i postizanja socijalne pravde do borbe protiv klimatskih promjena. Učitelji, kao nosioci i provoditelji obrazovnih politika, ključni su za ovu viziju budućnosti.

U svijetu je sve manje učitelja. Učitelji sve češće napuštaju svoju profesiju i sve manje mladih se odlučuje za nastavnička zvanja. UNESCO procjenjuje da će svijet trebati više od 69 milijuna novih učitelja do 2030. godine.

Iz tog je razloga nužno osigurati kvalitetno obrazovanje budućih učitelja, vratiti zasluženi dignitet struci uz motivirajuću naknadu. Jedino tako će društvo dobiti učitelje koji su mu potrebni i obrazovanje i budućnost kakvu želi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja posljednjih nekoliko godina nagrađuje 500 najboljih prosvjetnih djelatnika, a s obzirom na to da ih je u Hrvatskoj više od 40 tisuća, tada se još više ističe činjenica da Osnovna škola Kostrena svake godine ima učiteljice koje su među najboljim odgojno-obrazovnim djelatnicima.