KaféRoditeljski kutak

Svjetski je dan čokolade

Svjetski dan čokolade službeno se obilježava na današnji dan, 7. srpnja, a vjeruje se da je upravo tog dana davne 1550. godine kakao stigao u Europu.

Osim što je čokolada diljem svijeta omiljena slastica, od ovog afrodizijaka u svijetu živi preko 50 milijuna ljudi. Tržište čokolade premašuje sto milijardi dolara godišnje. Cijela priča započinje zrnom kakaa koje raste na stablu kakaovca koji uspijeva u pojasu blizu ekvatora, vlažnom tropskom podneblju s bogatom zemljom, puno hladovine, kiše te stabilnim visokim temperaturama. Cvijet kakaovca sazrijeva u mahune koje skrivaju kakao zrna, a ona su pak okusa potpuno suprotnog od same čokolade – vrlo gorka.

Nekoliko zanimljivih činjenica o čokoladi

  • Botaničko ime kakaovca je Theobroma cacao što na latinskom jeziku znači „hrana za bogove“
  • Riječ “čokolada” dolazi od astečke riječi “xocoatl”, a odnosi se na gorko i ljuto piće od kakao zrna
  • Povijest čokolade seže sve do Maja i Asteca koji su kakao zrna koristili kao novčanu valutu. Uz to su od zrna spravljali ukusan napitak kojeg su nazivali chokolatl – zrna kakaa su kuhali i mljeli te potom miješali u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem
  • Prva čokolada u obliku pločice kakve danas znamo izrađena je 1847. godine
  • Kako bi dobili pola kilograma čokolade potrebno je otprilike 300 do 400 kakao zrna
  • Najveći potrošači čokolade na svijetu su Švicarci. U jednoj godini prosječno pojedu nešto manje od 9 kilograma čokolade po osobi
  • Čokolada je najčešće kupljeni poklon na svijetu
  • Tamna čokolada sadrži više antioksidanata nego borovnice, pravi čaj ili crno vino. Uz to, poznata je i činjenica da ako svakog dana pojedemo komadić prave tamne čokolade rizik od bolesti srca smanjuje se za jednu trećinu.

Muzej čokolade Zagreb

A za one koji žele znati i probati više, na samo sat i pol vožnje, u Zagrebu, nalazi se najslađi muzej u Hrvatskoj – Muzej čokolade. Izvrsna ideja za kratki izlet koji možete spojiti s još nekom zagrebačkom atrakcijom ili zanimljivosti. Djeca će uživati, a sigurni smo da ni roditeljima neće biti mrsko jer uz stručni obilazak pun zanimljivih činjenica, Muzej nudi i degustaciju devet vrsta čokolade.

Osim toga, jedinstveni ambijent zanimljive foto kulise stvoren je za nezaboravne obiteljske uspomene – prostor mistične prašume, raskošnog baroknog dvorca ili pak neizostavne čarobne tvornice Willya Wonke.

Muzej čokolade nudi stručna vodstva i razne radionice za koje su potrebne rezervacije termina.

Posjet završite u čokoladnom boutiqueu u sklopu prostora muzeja, najbogatije opremljenoj trgovini čokoladom u centru Zagreba, gdje možete kupiti originalan poklon artisan i craft čokolade i praline hrvatskih čokolatijera.

Bijela, mliječna, s lješnjacima ili grožđicama, možda čokoladni sladoled ili kolač – danas se počastite i uživajte u Svjetskom danu čokolade.