Kafé

Svjetski je dan inovacija i kreativnosti! Znate li razliku između izuma i inovacije?

Povodom današnjeg Svjetskog dana inovacija i kreativnosti, koji je prvi put proslavljen 2001. godine u Torontu, a od 2008. godine slavi se i u Hrvatskoj, odlučili smo vam predstaviti neke, možda neuobičajene inovacije i pojasniti razliku između izuma i inovacije.

Izum ili inovacija

Prema Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, tijelu koje kod nas potvrđuje i uređuje zaštitu intelektualnog vlasništva, izum je stvaranje novih ideja ili znanja u cilju rješavanja određenog tehničkog problema. Inovacija je pak, na neki način, pokazatelj napretka društva s obzirom na to da je to unaprjeđenje postojećih izuma tako da imaju novu namjenu ili ideju. Izumi, koliko god vrijedni bili, nikad ne moraju biti povezani s komercijalizacijom dok su inovacije doslovno pretvaranja kreativne ideje u stvarnost, obično po poprilično skupljoj cijeni.

Vjerujemo da će vam cijela razlika biti jasnija kroz primjere. Izum je, primjerice, usisavač dok je inovacija njegova robotska verzija.

I dok su svima dobro znani izumi: vatra, kotač, čavao, penicilin, rendgen i, naravno, sveprisutan internet, u nastavku izdvajamo neke zanimljive inovacije.

TAVA KOJA VAS UČI KUHATI

Otkako u školama više nema domaćinstva, mnogi odrastu bez znanja o kuhanju, čak i onom osnovnom. Ako je to vaš slučaj – rješenje postoji i zove se Pantelligent To je tava povezana sa smartphone-aplikacijom. Obavijestit će vas kada okrenuti odrezak ili prekinuti pečenje.

ŠTIKLA KOJA POSTAJE BALERINKA

Brojne nedoumice između izgleda i komotnosti koje žene imaju prilikom raznih prigoda riješila je kanadska dizajnerica Tanya Heath osmislivši štiklu koja u tren postaje balerinka. Nakon pritiska na dugme sa štikli potpetica se naprosto skida i ona postaje – balerinka! A uz to i ne izgleda loše.

LUMEN, DŽEPNI NUTRICIONIST

Vjerovali ili ne postoji uređaj koji nakon jednog dodira s vašim usnama analizira kako funkcionira vaš metabolizam. Troši li vaše tijelo masti i kakav bi vam trebao biti plan za dan, Lumen otkriva pomoću vašeg daha. Puhanjem u otvor, Lumen stvara čitav plan i to po nutricionističkim mjerilima i vašim željama.

ANALIZATOR ZRAKA

U vremenima kad se o ekologiji i zagađenju sve više priča dobro je znati da postoji TZOA Environmental Tracker – prenosivi analizator zraka u svakom će vam trenutku preko aplikacije javiti što zapravo udišete.

ROBOT KOJI TRAŽI LJUBAV

Prije nekoliko godina u Las Vegasu, na svjetskom skupu proizvođača tehnoloških izuma i inovacija CES, predstavljen je robot Lovot koji osim što može izvršavati neke zapovijedi, ima posebnost da osjeća. On će, kao ljubimac, tražiti da ga mazite, grlite, a ako je tko prema njemu grub, osjetit će to i neće se približavati. Zanimljivo je da se može koristiti i kao dadilja jer će na vašu naredbu tražiti dijete ili ljubimca da vidi što radi.

Fotografije preuzete s interneta.