Kafé

Svjetski je dan inovacija i kreativnosti

Na današnji dan, 21. travnja, slavi se Svjetski dan kreativnosti i inovacija (World Creativity and Innovation Day).

Ovaj je dan prvi put proslavljen 2001. godine u Torontu, a od 2008. godine obilježava se i u Hrvatskoj.  Svjetskim danom kreativnosti i inovacija pokušavaju se riješiti stari problemi na nov način i učiniti svijet boljim mjestom za život.

Kreativnost se ne treba ograničavati

Potrebno je prilagoditi se vremenu u kojem živimo

Kad bi to situacija dozvoljavala, slavio bi se i cijeli tjedan kreativnosti i inovacija i tada bi mu početak bio još 15. travnja, datum na koji je rođen jedan od najvećih genija koji je hodao zemljom – Leonardo da Vinci, a završavao dan prije Dana planeta Zemlje kako bi se podigla svijest o kreativnosti i inovaciji iz razloga da se upravo iste te ideje okrenu prema održivosti Zemlje.

Pandemijska vremena možda su bolje no ikad pokazala kako ljudski rod, uz veće ili manje otpore, doista ima veliku mogućnost brze prilagodbe.

Miraikan – muzej inovacija i znanosti u Japanu

Tako smo, unatoč neočekivanim mjerama i nametnutoj distanci, uz pomoć brojnih izuma i tehnoloških rješenja, uspjeli nastaviti s donekle poznatim načinom života.

Kreativnost u tom smislu možemo gledati i kroz prizmu snalažljivosti, ali da nije bilo inovacija i brojnih online aplikacija – snašli bismo se ipak puno, puno teže.

Nezamisliv život bez interneta

Iako ga nisu svi dočekali sa simpatijama, ne treba ni nabrajati sve načine na koje nam je internet promijenio život – komunikaciju, trgovinu, zabavu, politiku… Pa iako je internet kakav danas poznajemo nastao još tijekom 1990-ih kada je Englez Tim Berners-Lee stvorio World Wide Web, najveće njegove prednosti vidimo u vremenima u kojima smo lišeni svih drugih opcija.

No, s druge strane, upravo takva vremena pomogla su da se brojni procesi, koji bi se i inače mogli tako odvijati, pojednostave. Razmislite samo o birokratskim uslugama koje su odjedanput ne samo postale dostupne online nego se preporučuje da se upravo na taj način dostavljaju razni obrasci i prijave.

Među glavnim izumima u povijesti, osim vatre, kotača, penicilina, raketa, osobnog računala itd. i prije je bilo navedeno cjepivo. Danas ipak izaziva brojne polemike i skepsu iako je danas, možemo reći, upravo cjepivo najvažniji izum ako želimo ostati živi, zdravi i pomalo se vratiti u ono “staro normalno”, ako ga ikad više bude.

Inovativnost i kreativnost danas se poimaju kao vještine koje je potrebno poticati i razvijati. U izvješću The global creativity indeks iz 2015. Hrvatska je na 58. mjestu s obzirom na kreativnost, a što se tiče inovacija, na začelju je Europske unije, iza Hrvatske samo su Rumunjska i Bugarska. Budući da je riječ o vještinama nužnim za ekonomski razvoj, ali i razvoj društva, dobro je makar na današnji dan osvijestiti njihov važnost.