Kafé

Svjetski je dan spavanja

Pripadali skupini velikih spavalica ili pak onih kojima ne treba previše sna, svima je zajedničko da je kvalitetan san temelj zdravlja, kako psihičkog tako i fizičkog.

Ipak, prema nekim podacima čak 45% populacije ima poteškoća sa spavanjem, a nedostatak sna i poremećaji u spavanju sve se više prepoznaju kao poveznica s brojnim kroničnim bolestima kao što su pretilost, visok krvni tlak i karcinom.

Što sve utječe na dobar san?

Neki bi rekli da se najveće opstrukcije sna događaju zbog psihičkih razloga: nagomilanog stresa, tjeskobe, zabrinutosti i tuge. Unatrag nekoliko godina pojavio se i novi pojam – ortosomnija, bolest modernog društva koja se događa upravo zbog uporabe brojnih aplikacija za praćenje sna koje onda uzrokuju opterećenost potrebe za savršenim snom. No, treba uzeti u obzir i da bioritam, hrana i razne životne navike itekako imaju svoj utjecaj u ovoj priči.

Imate li dobar san – pravi ste sretnici

Prileći poslije ručka nije preporučljivo

Najveća zamka jest poslijepodnevno spavanje kojem mnogi obično podlegnu nakon ručka, onako ugodno punog trbuha. Želeći se kratko odmoriti i ispružiti se, neplanirano utonemo u dubok san, a kad se probudimo, osjećamo se lošije nego prije odmaranja. Sve to oteža san tijekom noći, koji je puno važniji.

Preporuka je da dnevni odmor odrasle osobe, ukoliko je potreban, ne bude dulji od 20 minuta i da se događa u rano poslijepodne.

Kofein i alkohol nisu prijatelji spavanja

Također, neovisno o umoru koji osjećate, kofein bi trebalo izbjegavati iza 15 sati. Ispijanje kave, čaja, ili gaziranih napitaka remeti naš prirodni ciklus spavanja, a kofein naše tijelo razbudi za idućih 6 – 8 sati i blokira receptore u mozgu koji su odgovorni za signal da je tijelu potreban san. Također, vino i općenito alkohol skraćuju REM fazu spavanja, koja je jako bitna.

Ono što bi vam pak moglo odgovarati jest šalica toplog mlijeka s muškatnim oraščićem i cimetom pola sata prije spavanja. Isprobajte već danas, na Svjetski dan spavanja!