KaféPutoholičariZanimljivosti

TESLA – POWER OF LIGHTS

Na 165. obljetnicu rođenja Nikole Tesle, 10. 7. 2021. u Gospiću je održana manifestacija pod nazivom „Tesla power of lights“.

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu kod Gospića 10. srpnja 1856. godine kao četvrto dijete pravoslavnog svećenika Milutina i njegove supruge Georgine (Đuke), a umro 7. siječnja 1943. godine u New Yorku.

Tesla je studirao u Grazu i Pragu, radio je u Budimpešti i Strassburgu, a 1884. odlazi u Ameriku gdje je proveo većinu svog života radeći na brojnim izumima koje danas koristimo.

Memorijalni centar

Na 165. obljetnicu rođenja Nikole Tesle, dakle, 10. 7. 2021. u Gospiću je održana manifestacija pod nazivom „Tesla power of lights“. Ujedno je 10. srpnja i 15. obljetnica osnutka memorijalnog centra u Smiljanu pa je to bila prilika i za posjetiti Memorijalni muzej Nikole Tesle u njegovu mjestu rođenja, Smiljanu kraj Gospića jer je ulaz za sve posjetitelje bio besplatan. Inače je pojedinačna cijena ulaznica 50 kn za odrasle, za grupe 30, djeca iznad 7 godina, učenici, studenti i umirovljenici 20 kuna, a obiteljska ulaznica je 80 kn.

Memorijalni centar „Nikola Tesla“ sastoji se od povijesnih i novosagrađenih objekata. Od povijesnih objekata tu je njegova rodna kuća, crkva apostola Svetog Petra i Pavla, štala i kameni spomenici. Novoizgrađeni su objekti multimedijalni centar s igralištem, trijem i ispitna stanica.

Svakako najznačajniji povijesni objekt jest rodna kuća Nikole Tesle u kojoj se nalazi stalni multimedijalni postav gdje je prikazan, što zvukom, što slikom, životni put našeg izumitelja Tesle. U potkrovlju kuće nalaze se replike Teslinih izuma, kao i natpis Tesla na kojem su ucrtani svi Teslini patenti, a imao je više od 700 izuma. Ispred ulaza u kuću nalazi se kameno obilježje s prikazanim mjestima gdje je Tesla boravio za svojega života te sa smjerokazima gdje se nalaze u odnosu na njegovu rodnu kuću i udaljenostima u kilometrima od nje.

U novoizgrađenom multimedijalnom centru nalazi se konferencijska dvorana u kojoj se može pogledati dokumentarac o Tesli te suvenirnica, gdje se mogu kupiti prigodni suveniri koje će vas podsjećati na Teslu i njegovo rodno mjesto.

Centar je zaista lijepo uređen, ima se što vidjeti, pročitati, naučiti jer je Tesla bio „unikatan“ lik, poznat i priznat u čitavom svijetu; njegovi izumi se i dan-danas istražuju i njemu dugujemo puno stvari bez kojih bi danas teško mogli zamisliti svakodnevnicu.

Proslava u skladu s Teslinim izumima

Grad Gospić nedavno je vratio kip Nikole Tesle u Gospić te ga je smjestio na novouređeni Trg Nikole Tesle. Ispred samog kipa na obljetnicu Teslina rođenja održana je prezentacija majica modnog dvojca ELFS na kojima se nalaze, između ostalog, i golubice koje je Tesla obožavao. Novac od prihoda za majice ide u humanitarne svrhe za Banovinu, a ujedno je održan i laser show te nastup Traumatic Lights-led acro duo.

Nakon događanja na Trgu Nikole Tesle publika se preselila na središnji trg u Gospiću, gdje je mogla vidjeti interaktivnu igru svjetlom, također laser show te svjetlosne efekte koji su obasjali trg i susjedne zgrade oko trga. Djeca su trčkarala po trgu i pokušavala uloviti svjetla koja su se presijavala od kugli koje su visjele u zraku, a nakon zabave za najmlađe na red su došli i stariji pa je sve skupa završilo House partijem u Kulturno informativnom centru Gospić na kojem su nastupili slavni njemački DJ Ian Pooley te hrvatski DJ Felver.

Bilo je ovo samo malo odavanje počasti jednom čovjeku kojem danas dugujemo mnogo, mnogo više. Općepoznato je da su pokradene mnoge Tesline ideje, ali kako je i sam Tesla zaključio: „Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje.“