KnjižnicaKostrenaOpćina - prijatelj djece

Tjedan dobre dječje knjige 2022.

Danas započinje manifestacija Tjedan dobre dječje knjige, stoga svi brzo u Knjižnicu Kostrena po dobru knjigu!

Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu.

Manifestacija obuhvaća niz promotivnih aktivnosti čitanja i namijenjena je djeci i mladima, ali i svima odraslima uključenima u njihov razvoj. Cilj je manifestacijom skrenuti pažnju na važnost odabira dječje knjige te upoznati djecu i nositelje njihova odgoja s primjerima dobre dječje knjige i autorima koji djeci šalju pozitivne poruke.

Narodna knjižnica Kostrena i ove godine obilježit će Tjedan dobre dječje knjige u periodu od 25. do 29 travnja. Manifestacija ove godine slavi svoj 10. rođendan, a tema tjedna je HRABROST, NEUSTRAŠIVOST, OSNAŽIVANJE.

Predstave, radionice, izložbe – bogat program Knjižnice Kostrena

25. 4. (ponedjeljak) u 10 sati u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji organiziramo predstavu „Veseli Balogov cirkus“ (iz zbirke pjesama Zvonimira Baloga „100 najzanimanja“)

Predstavu je prema ideji glumca Pere Juričića pripremila Marina Kostelac.

Radnja ove predstave događa se u cirkusu gdje dva klauna, Bong i Tong, izvode svoj nastup s mađioničarskim trikovima. U jednom trenutku zaključe kako u suvremenu svijetu, ispunjenom kompjuterskim igricama, nema mjesta za njihove ostarjele klaunarije pa odluče skinuti crvene nosove i potražiti novi posao. U toj veseloj igri govore fantastične pjesme Zvonimira Baloga koji opisuju razna zanimanjima, uvlače djecu u svoj svijet igre, potiču ih da nauče nešto o ljudima i njihovim neobičnim ili vrlo običnim zanimanjima, a na kraju predstave ih poduče da je najveći dar čovjeka ako radi ono zanimanje koje voli i da takav RAD na kraju postaje DAR.

Igraju: Marina Kostelac, Jadran Grubišić

Produkcija: Max teatar, Zagreb

25. 4. (ponedjeljak) – ekološka radionica i lutkarska predstava za predškolce Dječjeg vrtića Zlatna ribica

Marina Kostelac i Jadran Grubišić, glumci Zagrebačkog kazališta lutaka, posjetit će Dječji vrtić Zlatna ribica gdje će predškolce podučiti osnovama lutkarstva uz izradu lutaka od reciklažnog otpadnog materijala i s djecom napraviti mali uvod u lutkarsku predstavu. Radionica je likovno-kazališnog karaktera s tematikom važnosti očuvanja mora i okoliša kao izvora inspiracije i imaginacije.

25. 4. – 29. 4. Izložba dnevničke proze za djecu i mlade u Knjižnici Kostrena