KostrenaKultura

Tjedan hrvatskog filma – još danas i sutra izvrsni hrvatski naslovi u Narodnoj čitaonici u Kostreni

Nakon uspješna prva tri dana Tjedna hrvatskog filma koji se održava u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, očekuju nas još četiri filmska naslova koje možete pogledati u četvrtak i petak s početkom u 20 sati uz besplatan ulaz.

14. 9. četvrtak

I’m nobody dokumentarni je film (15 minuta) o tražiteljima azila u zemlji koja ne voli strance.  Da morate napustiti dom u strahu za vlastiti život, što biste ponijeli sa sobom? Oni znaju odgovor. Izgubili su sve. Osjećaju se kao nitko i ništa dok drugi odlučuju o njihovoj budućnosti.

 

Emotivna pulska priča o nemogućoj ljubavi maturantice Une i izbjeglice Mahira, svjetsku je premijeru imala na 70. Pulskom Filmskom Festivalu, gdje je prikazana na otvorenju u rasprodanoj pulskoj Areni. Hotel Pula debitantski je dugometražni igrani film redatelja Andreja Korovljeva i producentice Dijane Cetina Mlađenović. Snimljen prema motivima romana „Pula“ Vladimira Stojsavljevića, Film je emotivna drama čija se priča događa 1995. u Puli. Tamo u hotelu Pula već neko vrijeme živi 38-godišnji Mahir (Ermin Bravo), izbjeglica iz Bosne, čiji su dani jednolični i prazni, sve dok jedne tople ljetne noći prvi put ne ugleda Unu (Nika Grbelja), mladu Puljanku. Taj iznenadni susret pobudit će u njemu nadu za novi početak.

15. 9. petak

Mezostajun je eksperimentalno dokumentarni film (20 minuta) koji istražuje prostorno-vremenske odnose u mediteranskom gradu u kojem se uvelike razlikuje uloga javnih prostora grada u životu ljudi, ovisno o dobu godine. Film istražuje razlike između ljetnog i zimskog života. Filmski ispremiješani elementi ljeta i zime, u percepciji gledatelja stvaraju novi egzistencijalni međuprostor nazvan «mezostajun».

Radnja filma Smrt djevojčice sa žigicama smještena je na otok Rab, u kasnu jesen 1992. godine. Patolog Fero, svježe rastavljen 40-godišnjak, dolazi u otočki gradić u kojem je s ocem udovcem proveo veći dio svog djetinjstva, kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svog prijatelja Globusa, male Mirne. Na otoku se, izvan sezone, događaju čudne stvari: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, mjesni redikul Ranko optužuje fratre da su malu Mirnu prepilili napola, a vrhunac je ubojstvo ‘Djevojčice sa žigicama’ – rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom. Istragom ubojstva bavi se Ferin dobar prijatelj, šef otočke policije Mungos, koji Feru sve više uvlači u istragu. Zahvaljujući medicinskim kartonima onih koji su se na otoku liječili od gonoreje, krug sumnjivaca se širi: neki od njih su ugledni građani, neki su Mungosovi i Ferini prijatelji.

Kino u Kostreni organizira Centar kulture Kostrena u suradnji s Odborom za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena te uz sufinanciranje Hrvatskog audiovizualnog centra i pod pokroviteljstvom Općine Kostrena.