KnjižnicaKostrenaKultura

Tjedan posvećen knjizi u našoj Knjižnici

Knjiga je ponovo IN! To dobro znaju članovi naše Knjižnice, ali i svi ljubitelji dobre priče koje ovaj tjedan očekuju omiljene travanjske manifestacije: Noć knjige i Tjedan dobre dječje knjige.

Tjedan dobre dječje knjige 2023.

Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu. Manifestacija se održava od 2012. godine ujedinjujući u nastojanje široku frontu društvenih aktera koji rade na kulturi čitanja djece.

Tjedan dobre dječje knjige i ove godine kroz kreativno korištenje knjige i priče, samostalnu kreativnost djece, stvaranje konteksta za kulturu čitanja i knjiga promiče čitanje kao zabavni element svakodnevice.

Tema ovogodišnjeg Tjedna dobre dječje knjige jest kopanje. No kopanje se kao metafora ili radnja isprepliće s čitateljskim životima, poput kopanja po policama knjižnice u potrazi za dobrom knjigom, kopanju podataka iz knjiga.

Naša Knjižnica iskopala je nekoliko ideja za ovogodišnji program:

17. 4. – 23. 4.  Izložba knjiga ilustratorice Danice Rusjan

18. 4. u 19 sati autor u gostima: Dalibor Petrinić, Prehrana za zdravo odrastanje – predavanje za roditelje na temu zdravlja djece

20. 4. u 18,30 sati  Kreativna radionica za djecu mlađeg uzrasta Radost proljeća! – izrada proljetnog cvijeća i stanovnika zelenih livada (prijaviti se možete mailom: knjiznica@knjiznica-kostrena.hr ili na telefon 289-578).

U Knjižnici Kostrena očekuje nas izložba ilustracija Danice Rusjan

Kako je Žderica naučio vježbati i zdravo se hraniti – predavanje za roditelje Dalibora Petrinića

Noć knjige 2023.

Dvanaesta po redu Noć knjige, koja se tradicionalno organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), održat će se od 21. do 23. travnja 2023. U Noći knjige 2023. u fokusu je umjetna inteligencija odnosno tema: SANJAJU LI ROBOTI ELEKTRIČNE KNJIGE?

Može li umjetna inteligencija biti korisna i za knjigu i čitanje? Kako? Zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse? Hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što bi to moglo značiti za umjetnost, osobito za književnost? Ovogodišnja Noć knjige nada se, uz vašu kreativnu pomoć, iznjedriti prava pitanja i zanimljive odgovore.

Program naše Knjižnice:

  • 21. 4. 2023. u 20:00 satiPredstava Max teatra iz Zaprešića: Romanca o tri ljubavi
    Jedna od najpoetičnijih hrvatskih drama Romanca o tri ljubavi Antuna Šoljana, podnaslovom je žanrovski određena kao “sentimentalna farsa”, a smještena je u vrijeme križarskih ratova, što odmah otkriva i njezine komične namjere i potencijale. U predstavi igraju glumci: Matilda Sorić, Marina Kostelac, Adam Skendžić i Pero Juričić
  • 20. 4. 2023. ⇒ Upoznajemo e-knjigu
    Edukativni posjet učenika Osnovne škole Kostrena.
  • 21. 4. 2023. ⇒ Slikovnica u gostima – Upoznajmo robote
    Posjet Dječjem vrtiću Zlatna ribica i čitanje slikovnice Roboti autora Kašmira Huseinovića i ilustratorice Ivette Korbut.

Ovo je svakako prilika istaknuti  velike i značajne obljetnice:

150. godišnjica rođenja Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske profesionalne novinarke i jedne od najčitanijih hrvatskih književnica, kao i dvojice istaknutih književnika iz razdoblja hrvatske moderne: Dinka Šimunović i Antuna Gustava Matoša.

Također, u 2023. godini 100 je godina otkako je rođen naš književnik i novinar Miljenko Smoje te 130 godina od rođenja velikog Miroslava Krleže.

Knjižnica Kostrena poziva na obilježavanje Noći knjige i Tjedna dobre dječje knjige