Kafé

Tko prijatelja nađe, našao je blago

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila 30. srpnja Međunarodnim danom prijateljstva 2011. s idejom da prijateljstvo među zemljama, ljudima i kulturama može stvoriti uvjete za mir i graditi mostove među zajednicama.

Najvažnija stvar na svijetu je prijateljstvo. Kad stekneš dobrog prijatelja, život ti postane lakši i ljepši.

“Sretni dani”, Miro Gavran

Uz pojam prijateljstva vezuju se riječi poštovanje, druženje, povjerenje i ljubav. Mala riječ s velikim značenjem, ali bez roka trajanja ili čvrstih pravila. Svako je prijateljstvo posebno, jedinstveno i vrijedno. Mnoga su istraživanja pokazala da ljudi danas općenito žive dulje, sretnije i zdravije ako imaju podršku prijatelja i obitelji.

Kad bi naše prijateljstvo ovisilo o vremenu i prostoru onda bismo, svladavši vrijeme i prostor, upropastili naše bratstvo. Svladamo li prostor, ostaje nam samo OVDJE. Svladamo li vrijeme, ostaje nam samo SADA. Zar ne misliš da ćemo se na tom putu, između Sada i Ovdje, ipak povremeno sretati?

“Galeb Jonathan Livingston”, Richard Bach

Prijatelji su važan izvor podrške u situacijama kada nam je teško. Oni su „prirodni“ pomagači – bliske osobe u našem okruženju koje nam mogu olakšati kada nam je teško, kada proživljavamo teške trenutke u svom životu i patimo. Kaže se da nam je nesreća manja i lakša nakon što ju podijelimo s prijateljima, a podijeljena sreća postaje još veća.

Prijatelji sve dijele.

Pitagora

Doista, imati prijatelja pravo je blago, kao što navodi biblijski citat iz naslova. Prijateljstvo podrazumijeva uravnoteženo zadovoljenje potreba i pružanje podrške. Drugim riječima, druženjem s prijateljima jačamo osjećaj pripadnosti, svrhe, razumijevanja, sigurnosti i sreće; primamo i dajemo podršku pri rješavanju problema i poboljšavamo kvalitetu života.

Prijatelji su obitelj koju sami biramo.

nigerijska poslovica

Danas, na Međunarodni dan prijateljstva osvijestite važnost prijatelja i vrijednost koju oni unose u naše živote. Nemojte pustiti za sutra telefonski poziv prijatelju od kojeg vas dijele kilometri, nemojte samo lajkati objave svojih prijatelja – nazovite ih i već danas organizirajte druženje jer danas cijeli svijet slavi prijateljstvo.