KostrenaMorePomorci

TRAG U BESKRAJU – kalendar pomorskih kapetana Kostrene

Kalendar je rezultat rada na projektu čija je okosnica kruh sa sedam kora, odnosno pomorački život.

Udruga pomorskih kapetana Kostrene, studentska organizacija Erasmus Student Network Rijeka i Centar mobilnosti za mlade, jučer su u Kostreni predstavili zanimljiv zajednički projekt čiji je krajnji ishod kalendar za 2021. godinu nazvan „Trag u beskraju“ koji kroz fotografije pomoraca i prigodne tekstove, donosi priču o Kostreni, njezinim pomorcima i izazovima ovog sudbinskog zanimanja koje ne utječe samo na onog koji plovi, nego i na obitelj koja ga čeka.

Kostrena je malo mjesto na zemljopisnoj karti, no itekako je dobro poznata na globalnoj pomorskoj karti. Njezini pomorci, pronijeli su glas o njoj diljem svijeta. U predgovoru kalendara, naglasak je stavljen ne samo na pomorca nego i na ženu, čija je uloga u pomoračkoj obitelji specifična i posebno zahtjevna. –  rekao je pomorski kapetan dr. sc. Darko Glažar, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Kostrene čiji se članovi nalaze na fotografijama kalendara.

Darko Glažar – predsjednik Udruge pomorskih kapetana Kostrene

Kao Kostrenki i ženi pomorca, tematika projekta mi je vrlo bliska i lako sam se u tome prepoznala. Uz to, kao predstavnica Poslovnog kluba, prepoznajem i onu drugu dimenziju pomorstva i kakav je njegovu utjecaj na mobilnost stanovništva, ali i utjecaj na razvoj zajednice jer su nerijetko pomorci izvor svježih ideja i pokretači tehnološkog napretka. Posebno u ovom slučaju kada je riječ o međugeneracijskoj suradnji kao važnoj dodanoj vrijednosti. – kazala je Maša Smokrović, predstavnica Poslovnog kluba HR koji je dao financijsku i logističku podršku projektu.

 Projekt je nastao kao rezultat međugeneracijske suradnje između članova Udruge pomorskih kapetana Kostrene sa studentima, na inicijativu Kostrenjana Igora Pavlića, fotografa i kroničara te jednog od osnivača Erasmus Student Network Rijeka koji već godinama pokreće i okuplja mlade. Ovim se projektom željelo napraviti arhivu kostrenskih pomoraca i kroz njihova osobna iskustva približiti mladima tematiku pomorstva i zanimanja pomorac, koje je upravo u vrijeme pandemije našlo u fokusu svjetske javnosti kao okosnica međunarodne trgovine u čemu su pomorci dali izniman osobni doprinos.

Igor Pavlić objašnjava projektnu ideju i ishod – kalendar

Uz članove Poslovnog kluba HR, potporu realizaciji kalendara dali su Tiskara Zambelli, Agencija za mobilnost i programe EU, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kao i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Kalendar je tiskan u nakladi od 500 primjeraka i besplatan je. Svi koji to žele, svoj primjerak mogu preuzeti u Turističko-informativnom centru Turističke zajednice općine Kostrena, u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji  kao i u kostrenskoj ljekarni „Smeraldo“.