Kostrena

Turistička zajednica zadovoljna proteklom godinom

Ponosno možemo reći da je iza Kostrene najuspješnija turistička sezona od postojanja Turističke zajednice općine Kostrena. – zaključuje Belma Džomba, direktorica TZO Kostrena.

Nakon dvije godine i sezona obilježenih pandemijom, dobro pozicioniranje Kostrene u Kvarnerskom zaljevu donijelo je značajan rast dolazaka i noćenja. – Sve je više iznajmljivača, trenutno ih brojimo 149 sa sve kvalitetnijom ponudom smještaja. U sezoni je zabilježen porast od čak 12 % više dolazaka i 10 % više noćenja u odnosu na 2021. Budući da se kao referentna godina uzima rekordna 2019. i u odnosu na nju možemo se pohvaliti rastom od 5 % više dolazaka i 4 % više noćenja u sezoni. – objašnjava direktorica TZO-a.

Osim odličnih turističkih rezultata, Turistička zajednica može se pohvaliti i brojnim uspješnim događanjima.

Uskrs u Kostreni

Na blagdan Cvjetnice u Kostreni se već nekoliko godina održava zanimljiva cjelodnevna manifestacija Uskrs u Kostreni, namijenjena svim generacijama. Najmlađi su uživali u igri, zanimljivim radionicama i druženju s veselim uskrsnim zekom, a posebnu pažnju malih i velikih posjetitelja privukao je prigodan i raskošno uređen fotokutak.

Igru i zabavu pratila je podjednako bogata gastronomska ponuda, od fritaje sa šparogama do odličnih burgera, fritula, vafla i omiljenih craftova u što se više nego dobro uklopila i promocija posebnog izdanja Kostrenske kuharice s tradicionalnim receptima. Gastro priču Uskrsa zaključila je degustacija najveće pince u povijesti Kostrene koju je izradila lokalna slastičarnica Snjeguljica. Tijekom čitavog dana posjetitelje su zabavljali klapa Baladur, trio Coffee Shop Acoustic i Techno Vikingsi.

Sjajna outdoor destinacija

Kako je Kostrena poznata kao outdoor destinacija, redovitim organiziranjem sportskih događanja doprinosimo daljnjem razvoju sportskog duha u Kostreni. Redovite biciklističke ture, škola nordijskog hodanja i triatlon samo su neka od uzbudljivih rekreacijskih tura kojima se naši mještani rado odazivaju, a izniman uspjeh prvoga Kostrena kids’ outdoor festivala KaKaO ispunio je sva očekivanja pa se planira i drugo izdanje u 2023. godini.

Kostrenske noći

Kostrenske noći ove godine prvi su se put održale dva uzastopna dana. S bogatom ugostiteljskom ponudom, u petak i subotu 15. i 16. srpnja održao se vrhunski glazbeni program u kojem su nastupali klapa Baladur iz Opatije, klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca, popularna Vatra i Infinity Band, a sjajna je manifestacija zaključena spektakularnim vatrometom.

Kostrenska počivala

– Kao još jednu perjanicu rado izdvajamo projekt „Kostrenska počivala“ kroz koji će posjetitelji moći pobliže upoznati Kostrenu, njezine skrivene kutke kao i djeliće njezine povijesti. – objašnjava Belma Džomba.

Život u Kostreni nekada nije bilo lagodan kao danas, pogotovo ženama koje su, dok su muževi plovili, uza sve ostale poslove obavljale i jedan od tada težih ženskih poslova, a to je bilo pranje rublja. Rublje se pralo na izvorištima slatke vode kakva su bila na plažama Perilo i Stara voda, a potom se, nakon dugotrajnog i mukotrpnog postupka, na leđima uzbrdo nosilo kućama. Rublje se u prosjeku pralo svaka tri tjedna, a cijeli postupak trajao je oko pet dana.

„Kostrenska počivala“ prikazana su na interpretacijskim tablama koje su postavljene duž nove šetnice, stoga ako još niste, svakako prošetajte i počinite po potrebi!

Počivala su kameni zidići koji su praljama služili kao mjesta predaha na kojima bi odložile teški teret, no počivala su bila više od mjesta predaha. Ona su bila svojevrsna mikro središta društvenog života, mjesta susreta, druženja i razmjene informacija.

TZO Kostrena zadovoljna je i pozitivnim rezultatima u postsezoni pa se već provode nove marketinške aktivnosti, osmišljavaju manifestacije i započinju pripreme kako bi i 2023. bila jednako uspješna.